1Shares

A nyári melegben nem egy klasszikus könyv ismertetővel készültünk, hanem egy könnyen elkészíthető, frissítő salátával, amit feljegyezhetünk a saját receptkönyvünkbe. Borisza Petrosz megosztja velünk a füstölt sportnival megbolondított görög saláta receptjét. 

Egy-egy recepttel szívesen kísérletezek: hozzáadok még valamit vagy cserélek egy alapanyagot, így történt a görög salátával is.

Néhány évvel ezelőtt történt: egy kedves ismerős házaspár (nem kifejezetten zöldségpárti) vendégünk volt egy nyári délután és az alábbi salátával vártuk őket. Nem ismerték a görög salátát, kellemesen csalódtak, nagyon ízlett nekik. Kiderült néhány hét múlva Görögországba mennek. Nyár végén újból találkoztunk, döbbenten mesélték: a görögök nem ismerik saját salátájukat, görög vendéglősök nem nagyon értették miféle füstölt halról faggatják őket. Barátaink azóta is e recept alapján készítik a görög salátát, és nagyon sajnálják görögöket, hogy nem ismerik az „igazit”…

Hozzávalók: 3-4 db uborka, 3-4 db paradicsom, 1 db lilahagyma, vagy/és 1 csomó zöldhagyma, 2-3 paprika, 10-15 dkg (mag nélküli) olívabogyó, 25 dkg feta sajt, 8-10 levél friss bazsalikom, ízlés szerint – lehetőleg friss zöld – borsikafű, szurokfű, citromfű, 3-4 evőkanál olívaolaj, citromlé, 1 füstölt sprotni konzerv, só (a sóval csínján bánjunk: a feta sajt és olívabogyó is bőven tartalmaz sót)

Elkészítés: Először az öntetet készítjük el. A zöld fűszereket egészen apróra összeaprítom, egy tálkába teszem leöntöm 1 teáskanál citromlével (ha lehet frissen, facsart), hozzáadom az olívaolajat (ha „zacskós” volt az olívabogyó levét) és jól összekeverem és hűtőbe teszem, hogy jól összeérjenek az ízek. A zöldségeket megmosás után felaprítom, hozzáadom az olívabogyót, majd a zöldségekkel összekeverem. Meglocsolom olívaolajjal és 1 evőkanál citromlével, hozzáadom füstölt sprotnit, felaprítom a feta sajtot. Kivesszük az öntetet a hűtőből, és a salátára öntjük, óvatosan összekeverjük, nehogy összetörjön. Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk. Díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel.

A Laposa Borbirtok Rosé borát (Pinot Noir) fogyasztottuk el a saláta mellé, a bort gazdag gyümölcsösség, üdeség, hosszú utóíz, finom savak jellemzik. Remek, üde párost alkottak a salátával.

Borisza Petrosz

A recept eredetileg megjelent  a  www.borsevik.hu borturisztikai portálon.


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások