GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Filmajánlók

Távol a világ zajától

Horváth Péter* 2017-01-24 10:13:16

/Far from the Madding Crowd/
Szinkronizált, amerikai-angol romantikus filmdráma, 114 perc, 2015
rendező: Thomas Vinterberg

 

Thomas Hardy regényéből készült film egy jóízű és szívmelengető, erdős és hegedűs, dombos és sziklás – szóval igazi téli estékre való – férfi–nő mese, nagyszerű színészi játékkal, Batsheba (Carey Mulligan), élettel teli, vibráló, független személyiség, - a filmben minden jelenete kisebb ajándék -, egyszerre kemény, önfejű és szerethető…  és nagyon szép. Nem csoda, hogy aki látja, beleszeret. És az sem csoda, hogy ő maga sem tud választani az érte versengő férfiak között. Először Gabrielt , a birkapásztort bűvöli el, és bár kölcsönösnek tűnik köztük a vonzalom…, azonban szerelmével üldözi őt a környék legjobb módú agglegénye, Boldwood is. A legvonzóbbnak pedig egy katona, Troy őrmester tűnik. A választás nehéz: sok megpróbáltatás és öröm; vonzódás, hazugság, féltékenység kell hozzá, hogy Batsheba rájöjjön, ki az, akire igazán szüksége van.
A kedvesünkkel nézett film mellé Carey Mulligan alakításához hasonló életteli, vibráló, sejtelmes vörösbor bontsunk, mondjunk egy finom, fűszeres kadarkát.

Filmelőzetes itt

Sils Maria felhői

Csabai Ágnes 2016-12-30 10:56:24

A történet röviden: az öregedő színésznőnek felajánlanak egy szerepet annak a filmnek az újraforgatásában, amiben 20 évvel ezelőtt már eljátszotta a gátlástalan, fiatal szeretőt egy szerelmi háromszögben. Most az öngyilkosságba hajszolt feleség szerepét kellene eljátszania. A szereplők Svájc egyik legszebb helyére vonulnak vissza próbálni, méghozzá a Malaja-hágóhoz, melynek érdekessége a páratlanul szép és különleges felhőjárás.

A főszerepet páratlan érzékenységgel alakító Juliette Binoche a film forgatásakor töltötte be az 50. évét. Igazából saját magát alakítja a filmben, a többi szereplő leginkább csak valamiféle hátteret biztosít neki.

A film olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelentett egykor színésznőnek lenni és mit jelent ma a sztárság.Lehet-e egy sztárnak magánélete, hogyan tekint vissza pályája kezdetére egy sikeres színésznő, érdekli-e egyáltalán a nézők véleménye.

Aki szereti Juliette Binochet, ki ne hagyja ezt a filmet!

 

Anyám és más futóbolondok a családból

Csabai Ágnes 2016-12-13 12:16:16

 

A Fekete Ibolya által rendezett film egy négygenerációs család történe Trianontól napjainkig 27 költözésbe sűrítve.

A rendezőnő előző filmjei (Chico, Bolse vita) nem igazán könnyen fogyasztható alkotások, az Anyám... közönségsikere viszont garantált. Az egyes jelenetek burleszkszerű felgyorsítása, vagy Karády Katalin filmjeibe való applikálása a szereplőknek a film humoros, könnyed hangvételét erősíti. Kár, hogy a jelenben játszódó események dramatizálásánál a rendezőnő kifogyott az ötletekből.

A család tagjai folyton költözni kényszerülnek, nem is annyira a fennálló hatalommal való szembenállásuk miatt, hanem csak békében, nyugodtan szeretnének élni, passzívan szemlélve a velük történteket. A történelem viharai viszont folyton tovasodorja őket.

Ónódi Eszter játéka lenyűgöző. A 101 éves Danuta Szaflarska pedig annyira elbűvölően alakítja az idős hölgyet, hogy a film végén megsiratjuk.

Fúsi

Csabai Ágnes 2016-12-02 11:38:04

 

 

A Fúsi egy olyan izlandi film, amelyben nincs se gejzír, se vulkáni hamu miatt felszállni képtelen repülőgép. Van viszont egy csúnya, túlsúlyos, gyermeteg negyvenes férfi, akit az anyukája nem enged felnőni, az anyukája aktuális barátja pedig "lökdösné ki a fészekből".Ezért beíratja country klubba, amely klub amolyan izlandi mércével mondható mérsékelten vidám helynek. Itt főhősünk megismerkedik egy depressziós kukásnővel és bekövetkezik a nagy fordulat: Fúsi tud és képes segíteni egy nálánál is szerencsétlenebb léleknek.

A film vége - szintén izlandi módra - optimista.Talán senki sem lesz öngyilkos...

Igaza van Presser Gábornak:"a csúnya fiúknak is van szíve!"

Kukoricasziget

Horváth Péter* 2016-11-24 14:22:05

(Simindis kundzuli)
Rendezte: George Ovashvili
feliratos, német-francia-cseh-kazahsztáni-magyar dráma, 100 perc, 2014

Az Inguri folyó természetes határt képez Grúzia és a vitatott státuszú Abházia között. Tavasszal termékeny földet hoz magával a Kaukázusból a síkságra, sok kis szigetet teremtve útközben a folyómederben, senkiföldjének számító apró föld-darabokat. A történet kezdetén egy idős abház parasztember veti meg a lábát az egyik szigeten. Kunyhót épít tizenéves lányunokájával, és felszántják a földet, hogy kukoricát termesszenek rajta. A film legszembeötlőbb vonása a kevés párbeszéd; ehelyett Ragályi Elemér gyönyörű képei mesélik el a példázatnak beillő történetet. Lassan indul a Kukorica-sziget, de ahogy a kukorica nő (párhuzamosan a kislánnyal), az események is felgyorsulnak. A film megszívlelendő tanulsága, hogy a grúz, abház és orosz szavak csak bajt hoznak: - felfedik a szereplők nemzetiségét, ami egyet jelenthet a halállal -; felesleges gátakat húznak az emberek közé, pedig az ellentétek teljesen értelmetlenek.
A grúz parlament Ovashvili filmjét hazaárulónak titulálta. A vádaskodást az válthatta ki, hogy a Kukoricasziget a politikai konfliktus kívülállóit teszi meg hősökké és nem a harcolókat; nem foglal állást sem grúz, sem orosz oldalon.

Előzetes

 

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás