GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Mark Frost: Twin Peaks titkos története (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-07-16 19:53:49

Amerikában és Magyarországon is javában fut a kilencvenes évek elején futott Twin Peaks sorozat huszonöt év után visszatérő harmadik évada. Ahogy az eredeti két évad, az új évad is tévétörténelmet ír éppen, így aki nem veti meg a művészi megvalósítást és a több szinten is "dekódolós" történetet, annak még nem késő bekapcsolódnia a sorozatba. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, mely egyrészt a második és harmadik évad közötti történésekre tartalmaz utalásokat, másrészt Twin Peaks városának és lakóinak történetét meséli el, melynek ismerete egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a sorozat mélyebb megértéséhez, ahogy haladunk előre a történetben.

De nézzük, hogy miről is szól pontosan ez a könyv...

Mulder és Scully Twin Peaks-ben nyomoz. Akár ilyen érzésünk is lehet e dokumentumregény olvastán, és igazából nem is lenne lehetetlen a crossover, ha David Duchovny nem lenne egyben Denise FBI ügynök is.

Mark Frost eléggé messziről indítja művét: a korai úttörők első találkozása az itt élő indiánokkal látszólag nem lehet túl érdekes a rajongók számára, de már az elején érdemes tisztázni magunkban, hogy a sorozat nem Laura Palmer-ről, de még csak nem is Twin Peaks-ről szól, hanem valami sokkal alapvetőbb dologról, amelynek megértéséhez a gyilkosság és a kisváros megismerése ugyanúgy csak egy építőkocka, mint ezen titkos történelem megismerése. A „titkos” itt speciel leginkább „Amerika titkos ügyei” értelemben értendő, ugyanis Frost egy olyan mozaikot rak össze, amiben az ősi indián mítoszoktól kezdve az UFO-k, bigfoot-ok, okkultisták ugyanúgy szerepet kapnak, mint a különféle összeesküvés-elméletek, illuminátusok, szabadkőművesek, FBI igazgatók. Valahogy mindennek köze van Twin Peaks-hez, és így a könyv is egyre inkább áthelyezi a fókuszt a globális vagy nemzeti eseményekről magára a városra, hogy végül a sorozatból már jól ismert karakterek történetét is megismerjük, beleértve a második évad vége után történteket is. Utóbbitól azért ne várjunk sokat, a harmadik évadból több dolog fog kiderülni ezekről, mint a könyvből.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a könyv egy olyan alapot ad, ami sok pluszt jelent a harmadik évad nézésekor. Nem mondom, hogy kötelező, de nagyon erősen ajánlott a sorozat nézőinek.

Ősszel pedig érkezik a folytatás/lezárás, Az utolsó dosszié.

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom