A játék leírása:

Az Olvasók Diadala a Gödöllői Városi Könyvtár Minőségi Innováció Díjas, kreatív olvasóvetélkedője, melyet a nagy sikerre való tekintettel 2019-ben ismét megszervezünk, némi változtatással. A keretjáték Suzanne Collins: Az éhezők viadala c. könyv egyes elemeire épül, így érdemes a könyvet előre elolvasni, vagy megnézni a belőle készült filmet (de ez nem feltétele a jelentkezésnek). A játék során a 3-5 fős csapatok egy 12 körzetből álló könyves túrát járnak be Gödöllőn és környékén 5 hónap alatt.

Minden körzetben találnak egy információs táblát, melyen QR kódot helyeztünk el, ez vezet el a könyvlistához. (Okostelefonnal és mobil internettel nem rendelkező csapatok is végig tudják csinálni a vetélkedőt.) A listából kiválasztják a nekik legjobban tetsző könyvet, azt elolvassák, majd a könyvet előre megadott szempontok szerint egy élménylapon a honlapon keresztül értékelik.

3 bejárt körzet és 3 elolvasott könyv után az egyik könyvhöz a csapatoknak egy kreatív feladatot kell teljesíteni:

  1. Snow elnök antológiája
  2. Nézzem vagy olvassam?
  3. Legyél te is Játékmester!
  4. Az író is tévedhet

A körzeteket tetszés szerinti sorrendben járhatják be a csoportok, csak egyetlen megkötés van: egy hónap alatt 3 körzetet be kell járni és 3 könyvet el kell olvasni a csapatnak. Minden körzetben más és más műfajú könyvek várják a Diadal résztvevőit. (Sokféle, igényes és izgalmas olvasnivalóval fogtok találkozni.) Aki előbb ér egy körzetbe el, több könyvből válogathat. Ha egy csapat lefoglal magának egy könyvet olvasásra, azt másik csapat már nem választhatja! Ezért is legyetek gyorsak!

Tehát összesen egy csapat a Diadal során 12 könyvet kell, hogy elolvasson, és minimum 4 kreatív feladatot megoldjon.

 

A játék célja:

12 könyv elolvasása 5 hónap alatt, zsetonok gyűjtése, a könyvek értékelése és kreatív feladatok megoldása. 3 körzetet egy hónap alatt kell bejárni. Minden elolvasott könyv kitöltött élménylapja és a kreatív feladat után zsetont kap a csapat. Ha több kreatív feladatot old meg 3 körzet bejárása után, bónusz zsetont kap. A csapatok a játék állását nyomon követhetik a játék honlapján.

https://www.gvkik.hu/olvasokdiadala2019/

A Diadal honlapjára kikerülnek az elolvasott könyvek értékelései, így a játékban nem résztvevők számára is hasznos lesz a későbbiekben. A legtöbb zsetont gyűjtő csapatok értékes nyereményben részesülnek a játék végén.

A játék a Zöld Könyvtár éve tematikus program része, így szeretnénk, ha a csapatok bejárnák és felfedeznék Gödöllő és környéke zöld, virágos, kertes helyszíneit, valamint egy közösségi program során a természetvédelem is elő fog kerülni.

A játék másik újítása a Generációk Csatája.

Ez a játék nem csak gyerekeknek szól, mert tudjuk, hogy a felnőttek is szeretnek OLVASNI ÉS JÁTSZANI!

Ezért döntöttünk úgy, hogy a vetélkedőre FELNŐTTEK is nevezhetnek!

SŐT.

A csapatok nem csak egyéni csapatpontszámot gyűjtenek, hanem generációs pontokat is, melyeket közösen számolunk. éppen ezért a vetélkedő során minden helyszínen kétféle QR kód lesz, mely kétféle könyvlistához vezet el: mindenki válassza a korosztályának megfelelő listát, ahol életkor szerint csoportosítottuk a könyveket. A vetélkedő végére a generációs pontszámból derül majd ki a nagy kérdés:

MELYIK KOROSZTÁLY OLVAS A LEGTÖBBET?

 

 

A játék indulása:
A Nyitódiadal Napján egy izgalmas program keretében indul a Generációk Csatája.

Készülj az éhezők viadalából, mert az utolsó vacsorán természetesen sort kerítünk a nagy Sorsolásra is a Bőségszaruból.

 

A játék vége:

A csapat számára akkor ér véget a játék, ha mind a 12 körzetet végigjárta, kitöltött 12 élménylapot az olvasott könyvekről, és 4 kreatív feladatot megoldott. Ekkor lehetősége van eljutni a 13-as körzetbe, ahol a szabadság vár rá.

A 13-as körzet a KAPITOLIUM KÖNYVTÁRÁBAN  lesz, ahonnan választhat még a csapat olvasnivalót a játék végéig. Az elolvasott könyveket ugyanúgy értékelnie kell élménylapon, amiért zseton jár, de kreatív feladatot itt már nem kell megoldani.

Okostelefonnal és mobil internettel nem rendelkező csapatok is végig tudják csinálni a vetélkedőt.

Fontos határidők:

 

2019. április 1.
Jelentkezési határidő

2019. április 12.
Nyitódiadal Napja - A Sorsolás és a Generációk Csatája

2019. május 14.
Első 3 körzet bejárása, 3 könyv elolvasása és első kreatív feladat leadásának határideje

2019. június 1. szombat délelőtt
a 2. körzet közös meghódítása, és a Generációk Csatájának 2. ütközete.

2019. június 14.
Következő 3 körzet bejárása, 3 könyv elolvasása és második kreatív feladat leadásának határideje

2019. július 14.
Következő 3 körzet bejárása, 3 könyv elolvasása és harmadik kreatív feladat leadásának határideje

2019. szeptember 1.
Következő 3 körzet bejárása, 3 könyv elolvasása és negyedik kreatív feladat leadásának határideje

2019. szeptember 1.

Megnyílik a 13. Körzet

2019. szeptember 14.

Feladatok beküldésének végleges határideje

2019. október 6.
Záró Diadal Napja - Az eredményhirdetés

Mi a teendő, ha a csapat nem készül el időben az élménylappal vagy kreatív feladattal? Ha határidő után, de elvégzi a feladatot, akkor kevesebb zsetont kap, folytathatja a játékot és lehetősége van arra, hogy plusz zsetont szerezzen a következő körzetekben.

Nyeremények: 

- e-book olvasó

- élménycsomag

- mozibérlet

- értékes könyvcsomag

...és még több jutalom vár rátok.

 

Jelentkezés:

3-5 fős csapatokat várunk, bármilyen korosztályból 12 év felett. A játék izgalmasabb, ha legalább egy valaki rendelkezik okostelefonnal a csapatból és mobil internettel, de ez nem feltétele a részvételnek, enélkül is jelentkezhettek!

Jelentkezz a csapatnévvel és a csapatról készült fotóval a könyvtár honlapján, vagy személyesen a gyerekkönyvtárban.

Jelentkezés feltétele: érvényes olvasójegy

Jelentkezési határidő: 2019. április 1.