Kezdőlap

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina (vitalap | szerkesztései) 2019. május 9., 10:44-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Sablon:Felirat1

Témánként csoportosítva gyűjtünk itt cikkeket mutatóba, témánként legfeljebb hármat. Célunk, hogy egy-egy téma új szerkesztője megnézhesse, mi mindent szoktunk a cikkekbe belevenni, milyen stílusban szoktuk a cikkeket megfogalmazni, milyen a szokásos felépítése egy cikknek az adott témakörben, hogyan hivatkozunk, milyen kategóriákat, sablonokat szoktunk a témán belül használni stb.

Ez a felsorolás előnyben részesíti a kisebb cikkeket. A kiemelt szócikkek listája viszont a legkiválóbb, és gyakran nagyobb méretű cikkeket sorolja fel.

A témákat egyelőre csak betűrendben soroljuk fel. Egy strukturáltabb felépítést majd akkor vezetünk be, ha a témák nagy száma ezt kívánatossá teszi.

Sablon:Felirat2

  • Gondold át (ha a témádhoz műhely is van, akkor a többiekkel közösen), hogy milyen az ideális cikkfelépítés a te témádban, és
  • fejlessz mintaértékűvé egy cikket, majd
  • egészítsd ki az alábbi listát!
  • Keress jó témaneveket, hogy egy-egy cikk minél átfogóbb területre szolgálhasson mintaként!
  • Ellenőrizd (ha a témádhoz műhely is van, akkor a többiekkel közösen), hogy a listába felvett cikkek valóban alkalmasak-e mintának!
  • Időnként ellenőrizd, hogy a cikk itt „befagyasztott” változata még mindig alkalmas-e mintaszócikknek, időszerű-e még a felépítése, nem avultak-e el a sablonjai!
Sablon:Rövidítés
Sablon:Segítség

Sablon:Csuka+

Ha kétségbe vonod, hogy egyik-másik cikk formája alkalmas mintának, akkor ezt a téma műhelyében,<ref name="műhelyvita">Kifogás merült fel az ellen, hogy ezt a cikket mintának tekintsük. A vita a téma műhelyében folyik.</ref> ennek hiányában pedig itt a vitaoldalon<ref name="vitatott">A lap vitaoldalán kifogás merült fel az ellen, hogy ezt a cikket mintának tekintsük.</ref> fejtheted ki. Ezen az oldalon pedig így jelöld meg a cikket:
<ref name="műhelyvita"/>
vagy pedig így

<ref name="vitatott"/>

Sablon:Csuka- Sablon:Csuka+

Kattints a téma kezdőbetűjénél a szerkesztés feliratra, és a példa alapján egészítsd ki!

A cikkek kiválasztásakor vigyázz arra, hogy a könnyebb áttekinthetőség kedvéért ugyan rövidek legyenek, szerkezetük mégis alkalmas legyen a témakörre jellemző cikkfelépítés bemutatására, úgymond „meglegyen mindenük”!

Olyan témák is elképzelhetőek, mint Forrás – Hivatkozás ugyanarra a forrásra több helyről vagy Kép – Nagyszámú kép elhelyezése egy cikkben. Az ilyen „elvi” témákat dőltbetűsen írd!

Ha egy-egy témához rövidebb és mégis teljesebb, jobban strukturált cikket találsz, mint a már feltüntetett három cikk valamelyike, ne habozz azt lecserélni.

Fontos, hogy a szerkesztési összefoglalót gondosan kitöltsd!

A téma megnevezése előtt, a sor első jeleként pontosvesszőt tegyél, a téma után pedig kettőspontot! A kettőspont után következnek a mintacikkek, vesszővel elválasztva.

Ha a témához tartozó cikkek szerkezetéről bővebb információ is található valahol, akkor azt egy kettősponttal kezdett új sorban dőltbetűsen tüntesd fel!

A cikkek megadásánál a belső hivatkozások helyett permalinkeket tüntetünk fel, ez konzerválja a cikkek egy bizonyos állapotát. Az esetleges vandalizálások miatt van erre szükség. Ha viszont a cikknek egy még jobb, még szebb változata előáll, ne felejtsd el itt kijavítani az oldid-t!

Sablon:Csuka- Sablon:Csuka+

A mintának kiválasztott cikk később olyan méretűvé is növekedhet, ami már nem illene ide. Esetleg olyan átírásnak vagy vandalizálásnak is ki lehet téve a jövőben, ami alkalmatlanná tenné arra, hogy mintacikk legyen. Ezért a cikknek egy bizonyos állapotára hivatkozunk itt, nem pedig a mindenkori legfrissebbre.

A cikk permalinkjét fentről, a böngésző kisablakából másolhatod ki, miután baloldalt rákattintottál arra, hogy Link erre a változatra.

A permalink külső hivatkozásnak számít, ezért csak szimpla szögletes zárójelek közé kell tenni, a megjelenítendő névtől pedig nem függőleges vonal, hanem egy üres hely választja el. Példa: [http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Angola&oldid=2494024 Angola]

Ha veszed magadnak a fáradságot, és megkeresed a permalinkben a cikkbefagyasztáshoz tartozó oldid számot, akkor a hosszú külső hivatkozás helyett az Sablon:Sl sablont is használhatod. Példa: {{oldid|Angola|2494024}}

Sablon:Csuka- Sablon:Csuka+

Ha egy sablont átalakítasz vagy törölsz, akkor ellenőrizd, hogy milyen hatása lesz átalakításodnak az itt „befagyasztott” cikkekre! Szükség esetén mondj le a sablon törléséről! Egy itteni cikkben felhasznált sablon megváltoztatásakor az is megoldás lehet, ha az itt hivatkozott oldid-t átállítod úgy, hogy egy újabb, de még mindig kellően rövid változatra mutasson. Sablon:Csuka- Sablon:Csuka+

;Ország:{{oldid|Angola|2494024}}, [http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Botswana&oldid=2507558 Botswana]
:''[[Wikipédia:Országok műhelye#Országok rendszerezett leírása|Általános leírás]]''

Sablon:Csuka- Sablon:Felirat2 Sablon:Ábécé Sablon:Felirat2

Sablon:Szócikkek felépítése

Református templom
Magyar Királyi Postahivatal
Szauter Endre Vendéglő
Ferencz József tér
Kálvária
Gödöllői Pályaudvar
Szent Jakabi tófürdőÜdvözöljük a Gödöllő Wiki oldalán!


Ezt az enciklopédiát a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ munkatársai indították 2011 őszén. Gödöllő városához számtalan kiváló személyiség neve kötődik, műemlékek, szobrok, templomok gazdagítják.

Gödöllő gyűjteményünk gazdag anyagot őriz, melynek segítségével összeállítottuk a szócikkeket.

Kedves Látogató, online enciklopédiánk folyamatosan épül, szívesen fogadjuk észrevételeit, megjegyzéseit a szócikkeinkhez, javaslatait újabbak megírásához!
Ön is gazdagíthatja, színesítheti az enciklopédiát, ha eljuttatja a birtokában lévő fotókat, kiadványokat, információkat!


Az alábbi e-mail címre küldheti: konyvtarwiki@gvkik.hu vagy feltöltheti oldalunkra, melyhez útmutatót talál a bal oldali „segítség” szóra kattintva.

A Gödöllő Wikipédiában jelenleg 162 szócikk található.


Május szülöttjei


Kovács Gabriella Zita királyné Mária Terézia

Kovács Gabriella (Budapest, 1972. május 3. - ) textilművész, nemeztárgyak készítője. Nemezkészítéssel, kárpitszövéssel, szőnyegszövéssel is foglalkozik. 1991-ben érettségizett a budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában. 1996-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskola látvány- díszlet- jelmeztervező szakán diplomázott. 1996-tól kárpitszövési technikákat tanulta Rónai Éva textilművésztől. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületének és a gödöllői GÖMB Alkotócsoportnak. 1998-ban kezdett nemezkészítéssel is foglalkozni. Első önálló nemezkiállítására 2010 őszén a szadai Székely Bertalan Műteremház Galériában került sor. 2005-ben családjával Gödöllőre költöztek.

Zita királyné (Viareggio, Olaszország, 1892. május 9. – Zizers, Svájc,1989. március 14.) magyar és cseh királyné, osztrák császárné. Habsburg–Lotaringiai Károly főherceg és a pármai hercegnő 1911. október 21-én házasodtak össze az alsó-ausztriai Schwarzau kastélyában. Tagadhatatlanul boldog házasságban éltek; gyermekeiket is a katolikus vallás elvárásainak és hittételének megfelelően nevelték. Az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlása után előbb svájci, majd madeirai száműzetésbe kényszerült férjével és gyermekeivel. Férjét elkísérte a második visszatérési kísérlet alkalmával. A második világháború alatt átköltözött az amerikai kontinensre, ahonnan csak élete utolsó éveiben tért vissza.

Mária Terézia Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich, (Bécs, 1717. május 13. – Bécs, 1780. november 29.); a Habsburg-házból származó osztrák uralkodó főhercegnő, 1740–1780 között magyar és cseh királynő, I. Ferenc német-római császár felesége, a Habsburg–Lotaringiai-ház ősanyja. 1754-ben bevezette kettős vámrendszert. Mária Terézia nevéhez fűződik a jobbágy rendelet, a Regulatio Cigarorum rendelet és az 1777-ben kiadott Ratio Educationis. Támogatta továbbá az egészségügyet. Elrendelte, hogy gondoskodni kell a szegények, betegek, öregek, és árvák ellátásáról. Állandó hadsereget hozott létre.Ambrus Gizella Nagy Sándor Anti Szabó JánosAmbrus Gizella (Budapest, 1888. május 16. - Budapest, 1982. március 26.) szerkesztő, író, műfordító, pedagógus. Ambrus Zoltán író, esztéta és Tormássy Gizella újságíró, műfordító lánya. Polgári iskolai tanárként dolgozik 1916-1950 között. Itt ismerkedik meg későbbi férjével, Fallenbüchl Tivadarral. Házasságkötésük (1923) után megszületik fiuk, Fallenbüchl Zoltán. Férjével együtt jelentős pedagógiai tevékenységet folytatnak, a lányok háztartási ismeretekre való tanítása terén úttörő munkát végeznek. Édesapjával közösen fordította le Brillat-Savarin: Az ízlés fiziológiája című művét. Megírta édesapja életrajzát.

Nagy Sándor (Németbánya, 1869. május 18. – Gödöllő, 1950. március 14.) magyar festő és grafikus. Annak a művésztípusnak a megtestesítője volt, aki az anakronizmust is vállalva, hűséggel kitartott az ifjúkorában megtalált eszmények mellett. Körösfői-Kriesch Aladárral a Gödöllői művésztelep egyik alapítója. Az angol Arts and Crafts Movement szellemisége nyomán hozták létre a gödöllői művésztelepet. Kettejük erőfeszítései és művészeti elképzelései alakították ki ennek a magyar szecesszió szellemében létrejött szervezett társulásnak az arculatát. Ruskin nyomán vallották, hogy „az élet minden megnyilatkozásának művészi tartalmat kell adni", s hittek a művészet életújító, megtisztító szerepében.

Anti Szabó János (Ikervár, 1942. május 18. - ) grafikus, könyvillusztrátor, szobrász. .A budapesti Iparművészeti Főiskolán végzett 1975-ben ipari formatervező szakon. Mesterei: Laborcz Ferenc, Illés Gyula. Kiállításokon szerepelt az Ernst Múzeumban, Gödöllőn. Szobrai mellett könyvillusztrációkat is készít (Vörös könyv : A Magyarországon kipusztult és veszélyeztetett növény- és állatfajok; Így volt, hogy volt …, Emlékképek a Gödöllői Kastélyról). Tagja a GÖMB Alkotócsoportnak. Oktatói tevékenységet folytat 1994-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetében, a mai Szent István Egyetemen, Gödöllőn.Toroczkay Wigand Ede Asbóth Emil P. Nagy László TamásToroczkai Wigand Ede (Pest, 1869. május 19. – Budapest, 1945.) építész, iparművész, író, belsőépítész, kerttervező, grafikus; az Iparművészeti Iskola tanára, a Gödöllői művésztelep (1901-1920) tagja. A művészcsoportnak elsősorban bútortervezőként lett tagja. 1886-tól 1889-ig festészetet tanult a Magyar Királyi Iparművészeti Iskolában. Steindl Imre vezetésével az Országház építésén dolgozott, 10 esztendőn át tervezte a Parlament belső díszítéseit, fal- és üvegfestményeit. Az 1900-as párizsi világkiállításon bútoraival ezüstérmet, a 1902-es torinói világkiállításon aranyérmet, 1904-ben St. Louis-ban ezüstérmet kapott. Közben házakat is tervezett. 1904-ben Kalotaszegen, később Székelyföldön folytatott tanulmányokat.

Asbóth Emil (Újarad, 1854. május 23. – Budapest, 1935. április 8.), gépészmérnök, műegyetemi tanár. Középiskolai tanulmányainak elvégzése után a zürichi műegyetemre ment, s itt 1872-ben fejezte be tanulmányait. 1873-tól 1878-ig pedig a M. Kir. Államvasutaknál tevékenykedett. 1878-ban elhagyván a gyakorlati pályát, életét teljesen a tanári hivatásnak szentelte. 1899-ben lemond katedrájáról és a Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. igazgatója, később vezérigazgatója lesz 1935-ben bekövetkezett haláláig. Több ipari egyesületnek, az Országos Ipartanácsnak, a Mérnök Tanácsnak tagja. 1908-ban a Ferenc József-rend kitüntetésben részesül. Később, 1914-ben a Szent István csatahajó vízre bocsátásakor a Ferenc József rend középkeresztjét is megkapta.

P. Nagy László Tamás (Budapest, 1955. május 31. – Gödöllő, 2000. december 19.). Egyházi szolgálatát a váci egyházmegyében kezdte meg. Pappá szentelése után Csongrádon, Dunavarsányban, Rádon, Vácon és Budapest-Rákosligeten szolgált mint káplán, majd Kosdra helyeztek plébánosnak. 1987. augusztus 4-én, belépett az Assisi Szent Ferenc kapucinus rendjébe. Így került Máriabesnyőre, ami első és utolsó rendi állomása volt, hiszen plébánosként, majd 1994-től tartományfőnökként itt teljesített szolgálatot. Működése alatt rendkívül sokat tett a máriabesnyői kegyhely felvirágoztatásáért. Az ő kezdeményezésére állították fel, közadakozásból, a „Meg nem születtek” emlékművét, a prágai kis Jézus szobrával, 1996-ban.


270 év szentelték fel a Gödöllői Királyi Kastély kápolnájátGödöllői Királyi Kastély - Kastélykápolna A kastélytemplom helyén eredetileg a község református temploma állt, amelyet Grassalkovich I. Antal elbontatott, hogy felépíthesse a kastélyhoz csatlakozó, gazdagon díszített katolikus templomát. Felszentelésére 1749. május 16-án került sor, védőszentje Nepomuki Szent János. Őt ábrázolja a XVIII. századból való főoltárkép. A főoltár feletti baldachin négy, fekete márványoszlopon nyugszik. A diadalívet a Grassalkovichok címere díszíti. A templom különlegessége, hogy két rokokó stílusú szószéke van. A templomnak 1769-től vannak anyakönyvei, ettől kezdve működött önálló plébániaként. .Gödöllő

Tematikus évek

Személyek

Épületek

Természeti értékek

Művészeti csoportok

Közterületek

Emlékművek

Gazdaság

Közlekedés

Üzemek

Kisebbségek

Partnerintézmények