„Szent Imre herceg szobra” változatai közötti eltérés

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „A „Szent Imre herceg” szobor Krasznai (Krausz) Lajos egyik Gödöllőn található, köztéri, egész alakos alkotása. == Elhelyezkedés == A Szent Imre szobor a…”)
 
37. sor: 37. sor:
  
 
== Források ==
 
== Források ==
*Dr. Mélykúti Csaba: Gödöllői séták – Gödöllő köztéri szobrai-
+
*Dr. Mélykúti Csaba: Gödöllői séták – Gödöllő köztéri szobrai  
 +
*Szent Imre herceg szobra elkészült in: Gödöllői Hírlap 1931. augusztus 30. IV. évfolyam 35. szám
 +
*A Szent Imre szobor in: Gödöllői Hírlap 1931. szeptember 06. IV. évfolyam 36. szám
 +
*Szent Imre ünnepségek Gödöllőn in: Gödöllői Hírlap 1931. október 11. IV. évfolyam 41.szám
 
*https://www.kozterkep.hu/13437/szent-imre
 
*https://www.kozterkep.hu/13437/szent-imre
 
*http://lexikon.katolikus.hu/K/Krasznai.html
 
*http://lexikon.katolikus.hu/K/Krasznai.html
 
*https://www.gvkik.hu/wiki/index.php5/T%C3%B6r%C3%B6k_Ign%C3%A1c-szobor
 
*https://www.gvkik.hu/wiki/index.php5/T%C3%B6r%C3%B6k_Ign%C3%A1c-szobor
 
*http://lexikon.katolikus.hu/S/Schlager.html
 
*http://lexikon.katolikus.hu/S/Schlager.html
*Gödöllői Hírlap /1931 /36.szám /2.oldal
+
 
*Dr. Harangi László in Gödöllői Hírlap /1931 /41.szám /2.oldal
 
  
  

A lap 2019. június 20., 11:50-kori változata

A „Szent Imre herceg” szobor Krasznai (Krausz) Lajos egyik Gödöllőn található, köztéri, egész alakos alkotása.


Elhelyezkedés

A Szent Imre szobor az Erkel Ferenc (Szabadság tér 18.) és a Szent Imre Katolikus Általános Iskola (Szabadság tér 19.) előtti játszótéren található.


Felállítása

A szobor 1931-ben készült, a helyi katolikus hívek és a fiatalság adakozásából, Schlager Árpád, a királyi vártemplom apátplébánosának kezdeményezésére. Schlager apátnak köszönhető többek között a Török Ignác szobor felállítása 1933-ban, vagy az Iskolanővérek Gödöllőre hívása. Az alkotást a korabeli Ferenc József téren állították fel, a Római Katolikus Iskola előtt. A Szent Imre emlékév (a herceg pontosan 900 évvel korábban, 1031-ben vadászbaleseten vesztette életét) alkalmából készült szobor felszentelését szeptember 20-ára tervezték, de végül csak október 4-én került rá sor.

Az avatást megelőző ünnepség már 3-án megkezdődött. A Persler vendéglőben rendezett ünnepségen Schlager Árpád mondott beszédet, melyben a herceg korának szellemiségét méltatta. Az ezt követő fellépések zárásaként a Credó egyesület adta elő Gergely Ferenc egyik színművét. A rendezvényt Dr. Pohl Sándor beszéde zárta. Október 4-én, vasárnap Schlager apát vezetésével a hívők a templomtól körmenetben vonultak a szoborhoz. Itt Holba Kasszián Róbert premontrei szerzetes mondott beszédet, melyben a keresztény hit nemzetmegtartó voltát hangsúlyozta. A felszentelést Schlager Árpád végezte. Jelen volt az alkotó Krausz Lajos és Szilágyi Gábor vármegyei főjegyző is. A Gödöllői Hírlap október 11-ei számában Dr. Harangi László elismerően írt az alkotásról: „A szobor művészi munka, alkotója figyelembe vette Gödöllő stílusát, s barokkjával méltón illeszkedik be szobraink sorozatába. Krausz Lajos szobrászművész teljes elismerést érdemel munkájáért, áldozatkészségével hálánkat külön is kiérdemelte.”

Még szeptember 27-én új szoborral gyarapodott Gödöllő, amely Kálmán herceget ábrázolja.


A szoborról

Krasznai alkotása neobarokk stílusban készült. A kőszobron helyet kapott Szent Imre attribútuma, a liliom is. Egykor a herceg fejét glória is ékesítette, ez mára eltűnt.

Feliratok a szobron: „Imre! Te állsz lobogó őrtűznek a nagy magyar éjben. Rád nézünk, s szíveink hunyt tüze újra kigyúl.” „Emelte a buzgó hívek, ifjúság közadakozása, Schlager Árpád apát, kir. várt. plébánosának lelkipásztorkodása alatt, 1913(?) – 1931.”


A szobrászról

Krausz Lajos Budapesten született 1884-ben. Tanulmányait szülővárosában és Bécsben végezte. Tanulmányútjai során eljutott Német-, Olasz-, Franciaországba, Svájcba és Belgiumba is. Harcolt a Nagy Háborúban, majd műtermet nyitott Budapesten. Alkotásai jellemzően egyházi megrendelésűek voltak. 1934-ben Krasznaira magyarította nevét. A kommunizmus idején elvették tőle műtermét, de munkáját ennek ellenére is folytatta. Budapesten hunyt el 1965-ben. További alkotásai Gödöllőn: Szent Erzsébet, Jézus szíve, Szent Konrád, Mária édes szíve, Assisi Szent Ferenc, Szent Rita szobrok (ezek mindegyike Máriabenyőn található).


ForrásokKépek