Agymanók – Legenda

Gödöllői orvosságok

 

Árpád-házi Kálmán herceg szobrát 1931. szeptember 27-én állították fel a gödöllői premontrei rendház előtt. Kálmán herceg birtokokkal és adományokkal segítette a premontrei szerzeteseket, a gödöllői intézet létrehozása részben a Kálmán hercegtől kapott birtokok jövedelméből vált lehetségessé. Erre emlékezve állítottak neki szobrot a premontreiek; a szobor talapzatának két oldalán a muhi csatában elesett Ugrin kalocsai érsek és Montreáli Jakab, templomos lovagrendi nagymester portréját is megörökítve. A dicső férfiak nem is sejtették, hogy nem őket fogják a legtöbben meglátogatni.

Kálmán

A Magyar Agrártudományi Egyetem 1950-től több lépésben költözött Gödöllőre, a Premontrei Rend időközben megszüntetett Szent Norbert Gimnáziumának épületébe. Az Egyetem vizsgákon többször elbukott diákjai között elterjedt az a nézet, hogy a sikertelen vizsgákat okozó szerencsétlenség legjobb ellenszere egy ló nemes részének a dörzsölése. Mivel az időközben Szent István Egyetemmé vált Egyetemen is évről évre rengeteg diák vizsgázik és útjuk során legközelebb eső szelíd ló Kálmán herceg alatt található, így Kálmán herceg lovának a legfényesebb része évek óta a két hátsó lába között van.

 

Kálmán_töke

 

 

 

 

 

Gingko Biloba

Grassalkovich Antal gróf építtette a gödöllői kastély, melynek parkját a kor ízlésének megfelelően a francia kastélyparkok mintájára dézsába ültetett narancsfákkal és jukkákkal ékítette. Grassalkovich Antal gróf munkásságán és házas életén áldás ült, hat gyermeke született. Utódja, Grassalkovich Antal herceg grófként született, majd birodalmi hercegi rangot kapott, azzal a megkötéssel, hogy csak az elsőszülött fiú örökölheti e címet. Azonban a herceg Esterházy Mária Anna grófnővel kötött házasságából született első három fiúgyermeke sorra elhalt. Grassalkovich Antal herceg kétségbeesésében már csodatevők és kuruzslókhoz fordult, és ekkor hallott a kor orvosi csodaszeréről, a Ginkgo Bilobáról. Hozatott egy fát a távoli Kínából és azt a gödöllői kastélyában ültette el. A fa leveleiből készített gyógyteának köszönhetően negyedik fia, Antal már megérhette a felnőttkort, és továbbvitte a családi nevet. Sajnálatos módon az ifjabb Antal hercegnek nem születtek utódai, így a család férfi ága kihalt. De a fa túlélte a Grassalkovich férfiakat és ma is hullajtja legyező alakú leveleit a kastély parkjában.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük