GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Az amerikai fiú

Patakiné Orosz Ágnes* 2013-10-24 14:25:14

 

 

Csepregi János író és blogger harmadik kötete egy iskolás, kiskamasz fiú szemüvegén keresztül mutatja be a nyolcvanas évek világát: hogy milyen volt akkor felcseperedni.

 

Azonban nem a címben is szereplő "amerikai fiú" a narrátor, aki egyébként nem is amerikai. A hatodikos Feri azért számít "amerikainak", mert a suli legmenőbb sráca: minden fiú olyan szeretne lenni, mint ő, és minden lány belé szerelmes. Nem mellékesen meg állítása szerint már nővel is volt. Két apja van: mármint abban az értelemben, hogy a téeszben fejes apjától elvált az anyja, akinek új pasija van, egy nemzetközi kamionsofőr személyében, aki külföldről hozza neki a jobbnál jobb videokazettákat.

Feri igazi lázadó: magasról tesz a szabályokra, az épülő szocializmusra. Egészen addig, míg el nem tűnik - mint kiderül, meghalt. A tanárok azt mondják, a temetőben talált löveghüvely és egy rambókéssel a tenyerén ejtett seb okozta vérmérgezésbe halt bele, de a gyerekek meg vannak róla győződve, hogy igazából a vietkongok végeztek vele.

Őt próbálja helyettesíteni a kötet névtelen elbeszélője, a félelmeiből és vágyaiból magának élhető álomvilágot eszkábáló gyerekhős. Egy olyan világról van szó, ahol nindzsák és "kovbojok", "Konnor Meklód" és Juhász Előd, nagymama és a diszkóterem jól megfér egymás mellett, ahol a nyolcvanas évek megannyi kelléke és szereplője elevenedik meg, ahol a legmenőbb az új Commodore 64-es játék, a kalózmásolt kazettáról pedig a "born tubí vájd" szól...

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom