GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Aline Ohanesian: Orhan öröksége

Csabai Ágnes 2016-11-24 11:29:16

 

Az Egyesült Államokban élő örmény származású történész egy nagyon súlyos és több szempontból máig feldolgozatlan eseményt választott témájául, mégpedig az 1915-17-es törökök általi örmény népirtást, melynek során legalább 1.5 millió örményt (nőket és gyerekeket is) irtottak ki szisztematikusan és különös kegyetlenséggel. „Hitetlenek és elveszik előlünk a munkát”- szólt az indok. Érdekesség, hogy a törökök a mai napig nem ismerték el tettüket, illetve legfeljebb „200 ezer sajnálatos haláleset”-ről beszélnek .

Az írónő nagyszülei túlélték a borzalmakat, mégsem a velük történteket  olvashatjuk, hanem egy fiktív regényt, központjában egy örmény-török szerelmi szállal. Ez azért volt szerencsés választás, mert így mindkét fél szempontjából láthatjuk a történteket. Aline Ohanesiannak nem dicsérhetjük írói kvalitásait, nem emiatt letehetetlen a regény.  Hanem a téma indokolta nagy érzelmi hatás, ami felejthetetlen. A könyv végén pedig ott a katarzis, hogy talán soha többet nem lesz a világban hasonló genocídium.

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom