GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Csingiz Ajtmatov: A versenyló halála (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-02-12 21:18:12

 

Sokan talán előítéletekkel állhatnak Ajtmatov műveihez - mint sok olyan könyvhöz, ami a Szovjetunióban íródott -, pedig nincsen itt poros szöveg, vagy erőltetett pártideológia, vannak viszont csodálatos természeti képek, és az örökkön küzdő ember, és örök társa, az állat.

Az elején úgy éreztem, hogy ez a könyv egyáltalán nem nekem való. Aztán egyre inkább érdekelni kezdett, egyre inkább rámült a hangulata, és a korabeli kirgiz kolhozvilág része lettem – aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy fél nap alatt ki is olvastam.

A címre kattintva kicsit részletesebben is elmondom, hogy miért remekmű A versenyló halála.

A regény azzal kezdődik, ahogy az öreg Tanabaj hazafelé tart haldokló lovával, Gülszárival. Visszaemlékezésekből ismerjük meg ló és gazdája sorsát, mely összefonódott nemcsak egymással, hanem a szovjet-kirgiz történelemmel is. Tanabaj hithű „kommunistaként” kezdi pályafutását, aki még a testvérét is kuláknak sorolja be nagy lelkesedésében. Ott van a kolhoz megszületésénél, és ott van a csodálatos ló, Gülszári korai lépéseinél is, amiből aztán ha nem is versenyló (a regényben nincsen verseny, hacsak a kirgiz-kazah játékokat nem tekintjük annak), de gyönyörű paripa lesz. A kolhoz azonban nem hozza az elvárt eredményeket, és Tanabaj számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a politikai rendszer megváltozásától nem javul meg automatikusan minden, főleg akkor nem, ha a helyi párttitkárok csak politikai okokból kerülnek kinevezésre, de sem a hozzáértés, sem a jószándék nincsen meg bennük.

Talán ezért is jelenhetett meg ez a regény a 60-as évek Szovjetuniójában (sőt, Ajtmatov a Párt által is ünnepelt író volt). Hiszen erősen kritizálja a rendszert (és nemcsak a sztálinit), ugyanakkor látja a valós hibát is, az emberi rosszindulatot, vagy csak a szimpla alkalmatlanságot. Tanabaj hiába törik meg, hiába távolodik el a párttól, megmarad neki az eszme – és itt talán nem is a kommunizmus eszméjéről, hanem annak legidealistább definíciójáról van szó, amelyben az emberek együtt dolgoznak egy jobb élet reményében. És ebben az olvasatban a regény nemcsak a bármikori aktuálpolitikára való ráhúzhatóságában, hanem általános mondanivalójában is maradandóvá válik.

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom