GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Írásaink

2011. júniusában jelent meg az IRKA első antológiája

A parkon át címmel.

 

Szemelvények gödöllői írók és költők műveiből

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ a GATE Zöld Klubbal közösen vers- és prózaíró versenyt, valamint fotópályázatot írt ki 2008-ban. Erre a pályázatra több izgalmas szöveg érkezett, az ünnepélyes díjkiosztón pedig alkalmunk volt megismerkedni a szerzőkkel. Gödöllőhöz kötődő, az irodalom iránt érdeklődő, tanulni vágyó tehetségek jelentek meg a könyvtárban. Elsősorban Istók Anna érdeme, hogy sikerült őket már abban az évben, októbertől egy Irodalmi Kerekasztalba invitálni, mely egy új tagokkal is bővülő, íróiskolának is nevezhető műhellyé vált az évek során.

Néhány éve már megfordultam a könyvtárban, Liskáné Fóthy Zsuzsi invitálására és nagyon kedves vendéglátásával itt mutattam be Az utcafront és az öregember című, 2006-ban, a Fiatal Írók Szövetségénél megjelent verseskötetem – és a kapcsolat azóta sem szakadt meg. Otthon érzem magam.

Először az én megtisztelő feladatom volt, hogy költőként valamiféle iránymutatást adjak az IRKA tagjainak. Igyekeztem a feladat alól kibújni, s mindvégig inkább csak néhány esztétikai alapvetés és néhány kortárs szépirodalmi példa bemutatására törekedtem. Egyebek mellett Nádasdy Ádám, Papp Tibor, Petri György, Tandori Dezső, Térey János műveiről beszélgettünk – büszke vagyok, ha az ő munkásságuk ihletően hatott a szerzőkre. A Kerekasztal munkájába Galántai Zoltán is bekapcsolódott, gondosan felépített előadásaival erős és korszerű írói módszertani képzésre törekedett, melynek eredményei, „házi feladatai“ is beépültek ebbe a kötetbe.

Az IRKA tagjai nemcsak tanulni vágytak, de publikálni, bemutatkozni is. A közlés vágya nélkül nincs is igazi irodalom. Az asztaltársaságnak rendszeresen felolvasták írásaikat, nemcsak a feladatként születőket, hanem – különösen – azokat, amelyeket belső indíttatásból írtak. Együtt csiszoltuk műveiket, és örömmel látom, elsajátították a sűrítés technikáit (ha már annyit emlegettem nekik, hogy „intenzív totalitás“). Elkerülik a közhelyeket, az olvasó figyelmét megragadó, hatásos, egyéni szövegeket írnak. Részemről nincs több „házi feladat“: csak írjanak - és főleg olvassanak minél többet, klasszikus és kortárs szerzőktől.

Van köztük 16 éves – és van nyugdíjas korú. Az életkor a mű értékelése szempontjából mellékes. A műbe épülő élményanyag szempontjából nem az. A kamasz a világ minden érzékletére és élményére nyitott, szerelmes érdeklődése és merészsége éppúgy benne van ebben a könyvben, mint az idősödő ember bölcsessége, olykor keserű, olykor megrendítő tapasztalatai.

Ebben az előszóban egyik IRKA-szerzőt sem szeretném név szerint kiemelni, mert mindegyikük valódi, figyelmünkre érdemes író.

Emericzy Eniddel kivételt teszek, neki nemcsak írásait köszönöm meg, hanem azt is, hogy a könyvtár mellett az ő háza is otthont adott társaságunknak. Sok estét töltöttünk nála, tea, rágcsálnivaló – no meg cincálni való szövegek mellett.

Szeretettel ajánlom ezt a kötetet az olvasók figyelmébe. Szellemes, értelmezésre csábító versek és novellák várják őket. Gödöllő hozzájárulása ez a kortárs magyar irodalomhoz.

 

Képes Gábor

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom