Könyvet a fa alá!

A nagy karácsonyi kérdés: Kinek és Mit? Segítünk választani!

1. Férfiaknak szóló könyvajándékok

 

A férfiaknak alapból nehéz ajándékot választani, de egy jó könyv, pláne, ha még egy hozzáillő kiegészítőt is találsz hozzá, tuti választás lesz. Most hozunk pár példát, amivel biztos, hogy nem fogsz mellé lőni.

 

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs


Az első ajánlatunk Bődöcs Tibor harmadik könyve, ami éppoly leleményes, nyelvileg bravúros, ahogy azt tőle megszokhattuk. Ám rengeteg benne az áthallás, és talán pont ez teszi nem annyira humorossá, hanem inkább nehéz és szomorú olvasmánnyá, hiszen folyton az a kényelmetlen érzés tolakszik elő, hogy itt bizony a nagy magyar valóságról ír Bődöcs, és ez azért nem is olyan vicces.

Ha a férfi, akinek ajándékba szánjuk, bírja az ilyen tömény, vaskosan kemény "fagyott pásztorkutya-dákójú, nőimádó művészetet”, akkor ne habozzunk, azonnal vegyük meg a könyvet, és ne felejtsünk mellé egy jegyet is rendelni a Dumaszínház kínálatából.

 

Nick Cave: Bunny Munro halála


Nick Cave neve sokkal inkább a zenei karrierje miatt vált ismertté, és nem annyira irodalmi munkássága miatt. Mindazonáltal regényírónak sem utolsó, ebben a könyvében Cave egy igen erős társadalomkritikát tár az olvasó elé, a modern élet kiüresedettségéről és felszínességéről, az azonnali kielégülés hajtotta világról. Bunny, a főszereplő, egyszerre utálható és szerethető, egy alkoholista, a nőket egyetlen testrészükre leegyszerűsítő, felelőtlen faszi, a történet pedig nem más, mint egy kényelmetlenül valóságos tükre az amerikai (?) álomnak. Kijózanító, zseniális, megosztó regény.

A legjobb, ha mindjárt egy Nick Cave cédével együtt vásárolod meg, így aztán a megajándékozott teljes bepillantást nyerhet Cave keserű, balladisztikus életművébe.

 

Sissel-Jo Gazan: Tintagomba


Ha a férfi, akinek ajándékot keresel, mindenben a tökéleteset keresi, akkor ez a könyv a megfelelő választás számára. Egy hihetetlenül precízen megírt mű, mindenféle sallangtól mentesen, mégis fordulatokban, és ismeretekben gazdag történet.

A többszörösen összetett regényből az olvasó megismerheti Dániát, a 80-as évek hippimozgalmát, a streetartot, a graffiti művészetét, és a szövevényes szálak az 500 oldalon keresztül sem gubancolódnak össze, hanem minden egyes elem szépen a helyére csusszan a legvégén, egy tökéletes regény befejezésekor.

Ha elég vastag a pénztárcád, a regény mellé meglepheted a megajándékozottat egy Dániába szóló repjeggyel is, hogy aztán élőben is felfedezhesse Aarhus streetart világát, a könyv helyszínét.

 

András László: A vörös korona


András László megalkotta a kortárs magyar vidék szociokrimijét, ami méltó párja lehet a skandináv krimiknek. A szerző több mint tíz év után jelentkezett új regénnyel a zseniális Egy medvekutató feljegyzései után. (A kötetben szereplő Mikor van vége című betétet egy ország slamközönsége ismerte meg egy évtizeddel ezelőtt, és tette András László nevét halhatatlanná.)

A vörös korona egyszerre könnyed nyári krimi, és kíméletlen látlelet a magyar valóságról, de ha van elég humorérzéke a férfinak, akinek szánják, akkor jó választás.

És hogy mit ajánlunk mellé? Nos, szerintem egyértelmű, hogy a szerző többi prózai kötetét: az Egy medvekutató feljegyzéseit és a Rasszista utazásokat.

 

Bill Bryson: Jegyzetek egy kis szigetről


Bill Brysonnak ezelőtt 20 éve jelent meg a Majdnem minden rövid története című írása.

Ez egy pótolhatatlan könyv azok számára, akik laikusként szeretnék megismerni a világ működését, de nem akarnak mindennek utánajárni, hanem emészthető, szórakoztató formában vágynak a tudásuk bővítésére.

Éppen ezért nem csak felnőtt férfiak számára javasolt ez a könyv, hanem a nemzeti tankönyvkiadó munkásságától megcsömörlött ifjú elmék számára is.

Tulajdonképpen minden középiskolás kezébe lehet nyomni, hátha több megragad bennük ezektől a mondatoktól: „A szénatom azért különleges, mert szégyentelenül összeáll bármelyik elemmel. Ő az atomok világának aranyifjúja, amely rengetegféle társával (sőt, saját magával is) kapcsolatot létesít.” Ennek a munkásságnak méltó párja Bryson két útikönyve Angliáról, melyben a megszokott humoros formában bővíthetjük ismereteinket a szigetországról és annak lakóiról.

Mindez bizonyára azok számára lehet különleges ajándék, akik maguk is a szigetország szerelmesei, az ajándék könyveket aztán pénztárcától függően lehet társítani a brit kultúra tárgyi elemeivel, legyen szó egy igazi angol teáról, vagy egy jó londoni ginről a British Store kínálatából.

 

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

Oreg Banda

A kiváló zenész, Kollár-Klemencz László pár éve valósággal berobbant a magyar irodalomba. A Miért távolodnak a dolgok? és A műanyag kerti székek élete elbeszéléseit összekötötte a téma és a szemlélet is, az új természetírások mindegyikében az emberi természetről és az emberről a természetben ír.

A két izgalmas elbeszéléskötet után egy több évszázadot átölelő családregénnyel jelentkezik, melyben a Kaldenecker család ősei az 1720-as években érkeztek meg Svábföldről Dunaharasztiba, hogy aztán az elkövetkező évszázadokban ezen a környéken éljenek Soroksártól Újhartyánig.

Nemzedékek adják át egymásnak a regény lapjain a sváb hangszereket és a családi legendákat ugyanúgy, mint a recepteket és a beceneveket. Jöhetnek világháborúk, kitelepítések és forradalmak, az Öreg Banda nagyon sokáig játszik tovább rendületlenül.

És bár Kistehén koncertjegyet már nem lehet mellékelni a könyvhöz, azért egy páros belépő a Budapest Bárra megfelelő kiegészítésnek tűnik.

 

Könyvet a fa alá!
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom