Könyvet a fa alá 3!

A nagy karácsonyi kérdés: Kinek és Mit? Segítünk választani!

3. Nőknek szóló könyvajándékok

Az olvasáskutatások rendszerint azzal az eredménnyel zárulnak, hogy a nők általában többet olvasnak, és több könyvet vásárolnak, mint a férfiak. Ugyanakkor egyáltalán nem könnyű jó olvasnivalót találni számukra sem, hiszen a kínálat szinte végtelen. Az alábbiakban négy különböző nőtípusnak ajánlunk könyvet a fa alá: az utópisztikus rajongónak, a humoros egyedülállónak, a javíthatatlan romantikusnak és a sorozatfüggő álmodozónak.

 

Dunajcsik Mátyás: Víziváros


„Azon a héten, mikor először szeretkeztünk Christine-nel, apámék éppen befejezték két kereskedőváros építését a Merkúron, az utolsó bolygón, ami a Naprendszeren belül még hiányzott a portfóliójukból.” – kezdődik a regény. Az ilyen első mondatokért érdemes olvasni, ez már előrevetíti, hogy nem egy szokványos regényt fog a kezében az olvasó, aztán ahogy halad a könyvben, minduntalan beleakad az ilyen mondatokba:

„korábban évekig teljes hibernációban lappangó nemiség, a pillanatnyi diadal védőpajzsa, ahogy megérkeztünk apámék gravitációs mezejébe, rajtam is meglazultak a kéretlen intimitás huzalai,” stb. stb.

Dunajcsik Mátyás első regénye egyszerre urbanisztikai love story, rendhagyó családtörténet és szédítő utazás a mai, egykor volt és sohasem létezett Budapesten, amelynek épp annyi arca van, mint a rajta keresztül hömpölygő, történelmi és mitikus hordalékokat görgető Dunának. A szerelmesek mellett a harmadik főszereplő maga a város, a város építészete, nem is a cselekmény miatt érdemes olvasni, hanem a rengeteg réteg miatt, melyek fokozatosan tárulnak fel az ember szeme előtt.

Olyan nőnek érdemes ajándékba venni, aki szereti a nehezebben felfejthető regényeket, és aki imádja Budapestet. És persze elengedhetetlen kellék mellé egy városnéző séta ajándékba a Hosszúlépés. Járunk? oldaláról.

 

Marie Aubert: Felnőtt emberek


Ha gyermektelen, tartós párkapcsolat nélküli, negyvenes nőnek keresel könyvet, akkor ez lesz a tuti választás. A pörgős és humoros könyv giccsektől és közhelyektől mentesen tárja elénk azt, milyen lehetetlen megfelelni a szülői és társadalmi elvárásoknak manapság. A regény néhány nap krónikája mindössze, ahol a család az anya 65. születésnapjára gyűlik össze, és természetesen a viták során felszínre kerül egy diszfunkcionális család minden múltbeli sérelme.

A főszereplő Ida negyvenévesen úgy dönt, hogy lefagyasztja a petesejtjeit, a nagy elhatározást a családi ünnepségen tervezi bejelenteni. A húga azonban megelőzi (ismét), Ida lemondásokra kényszerül (ismét), és a család empátiája a húga felé fordul (ismét). A gyermektelenség, a gyermekkori sérelmek, a gyermek iránti vágy a meghatározó témája ennek a rövid, de annál elgondolkodtatóbb könyvnek.

Ha szeretnél mellékelni valami mást is a könyv mellé, akkor leginkább az alábbi mindfullness könyvet ajánljuk mellé: F**k ​It – B…a meg! Az igazi spirituális út.

(Alapmű ahhoz, hogy képesek legyünk elengedni dolgokat).

 

 

Virginie Grimaldi: Csillagfényes utazás


Mit tesz egy teljesen eladósodott, harminchét éves, kétgyerekes pincérnő, ha elveszíti a munkáját, de végkielégítésként egy nagyobb összeghez jut?

Hát persze, hogy kölcsönkér egy lakókocsit és bejárja vele Norvégiát! (Én is ezt tenném!)

A regény ennek a családi utazásnak a krónikája, ahol az északi fjordok és északi fények állnak díszletet egy anya-lánya kapcsolat fejlődéséhez.

A regény során három nézőpont olvastatja magát: a 12 éves Lily a legviccesebb, kedvenc mondatom ez volt tőle: "...a nővérem, mikor alszik, olyan, mintha ki lenne húzva a konnektorból, anyámról meg ne is beszéljünk: szerintem ő minden éjjel meghal, reggelente pedig feltámad." (Aki gyereket nevel, pontosan érti ezt). A kamasz Chloe kapcsán megismerhetjük az érzékeny tinilelket, és Anne az anya pedig úgy mesél nekünk, hogy észre sem vesszük, de végig az orrunknál fogva vezet minket, amire csak az utolsó oldalon derül fény.

Jól megírt történet, vicces, elgondolkodtató, könnyed franciás, és ami a legjobb benne, hogy a skandináv országokban játszódik, az embernek egyszerűen kedve kerekedik kibérelni egy lakóautót és végigjárni ugyanazt az útvonalat, amit a regényben bejárnak a szereplők.

Úgyhogy ne gondolkozz, a könyv mellé rögtön irány egy lakókocsi bérlő oldal és máris lehet tervezni a jövő évi nyaralást a megajándékozottal!

 

Annie Gray: A hivatalos Downtown Abbey szakácskönyv


Na jó, ezt a szakácskönyvet minden sorozatrajongónak kötelező megvenni. Mrs.Patmore receptjei mellett élvezetes leírásokat olvashatunk az Edvárd-kori étkezési szokásokról, azok kialakulásáról, és részletes betekintést kapunk az angol nemesi családok mindennapi életébe. Megjelennek benne a sorozatbeli szereplők is, és gyakorlati tanácsokat olvashatunk egy hamisítatlan többfogásos, Edvárd-stílusú vacsora elkészítéséhez. A szerző, Annie Gray ételtörténész a recepteket emeletek (betekinthetünk a cselédek étkezési szokásaiba is), napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.

Olyan ételek leírása szerepel a kötetben, melyek a karácsonyi ünnepi asztalon bizonyára jól mutatnak majd: rombuszhal hollandi mártással, töltött pulyka gesztenyés kelbimbóval, pezsgős gyümölcskocsonya, karácsonyi puding.

És hogy még több kedvet csináljunk a megajándékozott hölgynek ahhoz, hogy downtowni vacsorával lepjen meg majd bennünket, pénztárcától függően mellékelhetünk a könyvhöz angol porcelánt, terítőt, étkészletet, stb.

 

Könyvet a fa alá 3!
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom