GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Lee, Celia -Lee, John : A Churchill-dinasztia

Balláné Szaniszlai Éva * 2011-11-29 15:37:38

A huszadik századi brit történelem alighanem legismertebb figurája Sir Winston Churchill. Pedig a rendkívül tehetséges politikus és író életével, főleg fiatalkorával kapcsolatban sem ismerünk túl sok információt, hát még a családjával kapcsolatban. Az azonban önéletrajzából is kitűnik, hogy karrierje nagymértékben köszönhető családjának. Már apja, Randolph Churchill is jelentős politikus volt, csodaszép, amerikai származású édesanyja, Jennie Jerome pedig mindent megtett nagyobbik fia pályájának egyengetése érdekében - mindezzel háttérbe is tolva szintén tehetséges kisebbik fiát, Jacket, akit méltatlanul el is felejtetett a történelem....

A brit történész házaspár korábban is kutatta már a család történetét. Jelen kötetük számos, ez idáig feltáratlan családi iratot, levelezést és iratári anyagot használt fel a Churchill-dinasztia három generációja történetének megírásához. Olvashatunk a szülők kapcsolatáról (ám Winston anyjának az akkori walesi herceggel való viszonyáról is), a gyermekek tanulmányairól, katonai karrierjükről, majd házasságaikról és gyermekeikről, Winston haditudósítói munkásságáról, s izgalmas szökéséről a búr háború alatt (a háborúban Jack is részt vett). A kötet központjában természetesen Winston politikai karrierje áll: olvashatunk liberális éveiről és a Downing Streeet-re vezető útjáról, valamint két miniszterelnökségéről is - miközben természetesen a család többi tagjának története is kirajzolódik.

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom