Marcus Franken, Monika Götze: A környezettudatos otthon

„Környezetünknek nem a klímaváltozás az egyetlen gondja. Az erőforrás-, víz- és földhasználat, és ezzel együtt az „ökológiai lábnyomunk” most nagyobb, mint amit bolygónk hosszú távon biztosítani tud számunkra. Jelenleg a Föld 1,6-szorosára volna szükség a világ igényeinek kielégítésére.” – részlet a könyvből.

A német írópáros nagyító alá veszi otthonunk minden helyiségét és még a kertet is. Mindenhol rámutat a mindennapi energiapazarlásainkra, és helyette környezettudatos megoldásokat kínál.

Mivel háziasszony vagyok, négy jóétvágyú emberre főzök hetente többször is, ezért én a „Konyha” fejezetnél kezdtem a könyv olvasását. Rögtön egy megdöbbentő adatba futottam bele: hazánkban évente fejenként 40 kg romlatlan (!) élelmiszert dobunk ki. (Hát én biztos, hogy sokkal kevesebbet!) Leggyakrabban zöldséget, gyümölcsöt, pékárut – csupa olyasmit, amit minden nap nagy választékban, záróráig meg lehet venni az élelmiszerboltokban. Egy kis odafigyelő tervezéssel, szervezéssel minimalizálni lehetne a téves és impulzus-vásárlásból eredő, a szemetes konténerekben landoló 40 kg árut.

Mindenkinek ajánlom a többi – fürdőszoba, nappali, dolgozószoba, hálószoba stb. – fejezetet is.

Aki szeretné a kávékapszuláit - bár az lenne a legjobb, ha nem kapszulás kávéfőzőt használna - újrahasznosítani, itt találhat néhány ötletet:

https://www.youtube.com/watch?v=lGSjs4pLbM0

Csabai Ágnes