GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója

Csabai Ágnes 2017-01-29 20:05:37

 

Rejtő Jenőről máig nem készült átfogó, részletes és leginkább hiteles életrajz, ugyanis az író élete tele van rejtélyekkel, mítoszokkal, féligazságokkal, amiket sokszor maga Rejtő Jenő terjesztett saját magáról. Ebben a kuszaságban próbál rendet teremteni Matuscsák Tamás, arra vállalkozva, hogy bemutassa nem csak az írót, hanem az embert is, mindezt úgy, hogy felveszi Rejtő senkivel sem összetéveszthető stílusát.

Korabeli dokumentumok, magánlevelek, kortársak beszámolói alapján kirajzolódik Rejtő Jenő tudományos érdeklődése (Edison és Tesla találmányai) kártyajáték- és futballmániája, alkohol-, kávé- és drogfüggése, tönkrement házasságai, lelki bajai.

Bejárta Európát, színész volt Berlinben, parkettáncos Prágában, de házalt kézimunkákkal, ha úgy adódott, sőt cementgyári munkát is elvállalt, vagy lócsutakolást. Mindezen élettapasztalait Rejtő Jenő beépítette műveibe.

Arra nincs bizonyíték, hogy belépett volna az Idegen Légióba.

Munkaszolgálat közben bekövetkezett halálán való szomorkodás helyett inkább álljon itt egy Rejtő-idézet:

"Nagy Főnök mesélte, hogy amikor Ferencjóskának elmondták, hogy osztrák-magyar meccs lesz a hétvégén, az öreg császár megkérdezte:
– Jó-jó, és kivel játszunk?"

 

 

 

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom