GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország (könyvajánló)

Besenyei Márk 2016-10-10 23:03:11

 

A magyarul furán hangzó, de az angolul egyértelműen az amerikai filmes világra utaló cím alapján én egy murakamis csavarral megbolondított hollywoodi történetet vártam, vagy legalábbis erőteljes áthallásokra számítottam. És bár a fő sztori tényleg kalandos, és van mindenféle random filmes (meg könyves, meg zenei) utalás a könyvben, azért annyira nem éreztem egyértelműnek ezt a kapcsolatot.

Akárcsak a Kafka a tengerpartonban, itt is két szálon fut a történet, váltakozó fejezetekkel, de a csodaország fejezetek a fontosabbak. Ez egy jellemzően murakamis, néhol ráérős-filozofálgatós, néhol viszont nagyon pörgős-kalandos történet. Ebben az alternatív 80-as évekbeli valóságban minden nagyon hasonlít a mi világunkra, de a felszín alatt – átvitt és szó szerinti értelemben is – a Rendszer és numerátorai küzdenek a Gyár szemiotikusai ellen. Az információért folyó harcban főhősünk egyre központibb szerepet kap, méghozzá azért, ami az agyában van. Mindeközben a páros, általában rövidebb fejezetekből megismerjük Világvégét, a furcsa utópisztikus várost, ami önmagában egy mágikus-szürrealisztikus, nagyon zárt világnak tűnik, de persze ahogy lassan megértjük az összefüggéseket, mind a valóságot, mind Világvégét másképp szemléljük majd.

(Murakaminál nem maradhat ki persze a könyvtár sem. Ahogy az egyik könyvtárosnő megjegyzi, a könyvtárban rengeteg információ van, mégsem akar senki ölni érte. Én meg azt mondom, hogy lehet, hogy megérné – de szerencsére nem kell.)

Bevallom, a világvégés részeket kicsit untam, a kezdeti meglepetések és felfedezések után nem tudott újat mondani, és tulajdonképpen története is csak azért volt, hogy lehessen belőle elegendő párhuzamos fejezetet írni. A csodaország alapvetően kellemes, néhol izgalmas szöveg, de nálam nem ugrotta meg azt a szintet, hogy lenyűgözzön, ugyanakkor a vége kétségtelenül nagyon erős. Tetszett, hogy a tempó- és hangulatváltás pont akkor következik be, amikor az olvasó is másfajta tudatállapotba kerül, és hirtelen teljesen más kérdések kerülnek előtérbe.

Murakami nagyon jó író, de van ennél jobb könyve is.

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom