Totál titkos naplóm

ANNE FRANK: ANNE FRANK NAPLóJA

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 308

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Tavalyelőtt lett volna ötvenéves Anne Frank. Életéről naplója vall, halála körülményeiről egy újságíró, Ernst Schabel tovább nyomoz. Anne Frank-furt am Mainban született, de a fasizmus uralomra jutása után, 1933-ban szüleivel Amszterdamba emigrált. A náci zsidóüldözés miatt két évig 1942–1944-ben nyolcadmagával egy amszterdami ház rejtekében bujkált. Egész idő alatt naplót vezetett, mindaddig, míg fel nem jelentették és el nem hurcolták őket. Anne Frank Bergen-Belsenben, a koncentrációs táborban halt meg 1945. március ?-án. Egy volt lágertársa, a ma Svédországban élő Margita Pettersson asszony így emlékszik vissza a tizenhat éves lány halálára: Halott nővére mellett feküdt, próbáltam erőszakkal belédiktálni néhány falatot, de hiába. Emlékszem, egyik nap azt mondta: ’Kérem, ne adjon többet enni. Nem bírok tovább élni.’ – másnap meghalt.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
egy fiatal lány érthetően írja le gondolatait, ezzel minket is gondolkodásra késztetve. A nyelvezete könnyen érthető, de mégis szép és kifejező. Valósághű képet kapunk a második világháború viszontagságairól, és arról, hogy milyen kegyetlen dolog is az antiszemitizmus.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Szívesen lennék a főhős helyében olyan szempontból, hogy az élete nehézségei fejlődésre és tanulásra késztették, így a napló utolsó bejegyzése idején már igazán jó ember lehetett. Nem lennék azonban a helyében azért, mert félek attól, hogy a rám nehezedő tehertől összeroppannék. Emellett semmi képen sem szeretnék a helyében lenni akkor, amikor elszakítják szeretteitől.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, akit érdekel a zsidók élete az antiszemita elnyomásban. Illetve minden Anne korabeli lánynak, azért mert ez a könyv segített megismerni önmagamat. Ajánlanám továbbá ezen lányok szüleinek, pedagógusainak, mert ez által könnyebben kiigazodhatnak a kamaszlányok zavaros lelki világán.
Ne olvassa el, aki...
Könnyed, vidám és felhőtlen kikapcsolódást keres a könyv lapjai közt. A történet gondolkodásra késztet és érdemes engedni ezen késztetésnek, de amennyiben nem a megfelelő időben látunk hozzá, könnyen elmehet a kedvünk az olvasásától.

Éjfürt / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: A történet Anne Frank, zsidó származású német lány bujkálásának napjait mutatja be Amszterdamban az antiszemitizmus virágzásának idején. Betekintést nyerünk a lány életének minden részletébe, beleértve haragot, megbánást, fejlődést és szeretetet.