13-as körzet

BéKéS PáL: A FéLőLéNY

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 112

A világ már nem olyan, mint régen. Nincs béke, nincs nyugalom, mert rémek tartják rettegésben a Kiserdő-lakókat. Köztük is kiváltképp egyet, a Félőlényt. És rá akarják venni, hogy csapjon fel közéjük, akkor nem esik bántódása. Hogy sikerül-e rábírni? Meglátjuk. Egy biztos. Kiderül, hogy szörnnyé válni könnyű. Szörnyen könnyű. Nem lenni szörnnyé: az a nehéz…

A könyv már foglalt!

Freaks / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
tetszett, hogy a mesében a lényeknek vicces, neveik vannak, amik rájuk illenek, pl. Csupánc, Rakonc, Csatang és a Félőlény, aki sokáig ki sem bújik odújából, mert fél a szörnyektől. De a végére legyőzi a félelmet és csak nevet rajtuk, mert rájön, hogy a szörnyek gyengék. Ez jó ötlet volt! Azért is jó volt a történet, mert érdekes volt a három próba, amit úgy állt ki a Félőlény, hogy nem is csinált semmit, azok magukat győzték le. A könyv jól végződik, mint a mesék általában.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a főhős helyében, mert félős, bezárkózik az odújába a könyvei közé, és a végén a barátjáról is kiderül, hogy gonosz lett: elégette a Félőlény összes könyvét és átállt a rossz oldalra. Annak sem örülnék, ha a házamat egy cakkosfarkú vahordály vagy más rém foglalná el és lakna benne. De az tetszett, hogy a végén legyőzi a félelmét és rájön, hogy az egész szörnypróba csalás. Az is jó, hogy a régi barátaival újra együtt lehet, és folytatják a meséléseket könyv nélkül is.
Annak ajánlom, aki...
szereti a meseszerű történeteket, és szívesen olvas mindenféle lényekről, mint hurkoltfarkú csökött saraboló vagy kukkoló berregény:) Kisebb gyerekeknek is ajánlom, mert rövid könyv, könnyen lehet haladni az olvasással, és jó képek is vannak benne, de lehet, hogy egy kicsit félnének. Annak is ajánlom, aki szeret vicces verseket olvasni és szereti a fantázianeveket, vagy akinek kevés ideje van az olvasásra. És persze annak is, aki fél, mert itt elolvashatja a módszert a félelem ellen:)
Ne olvassa el, aki...
fél a szörnyektől, vagy aki nem szereti az olyan történeteket, ahol a főhős legjobb barátja csaló és gonosz lesz. Aki izgalmas történetre vágyik, amiben lehet félni, izgulni, annak sem ajánlom, mert itt nem fog, hiába Félőlény a címe. Inkább nevetségesek lesznek a végén a szörnyek. Az se kezdjen hozzá, aki szereti a hosszú regényeket, vagy aki nehezen jegyzi meg a fantázia neveket, mert itt minden lénynek furcsa neve van. Szerintem inkább kicsiknek való mese, nagyoknak nem biztos, hogy tetszene.