13-as körzet

BERKES PéTER: AZ öREG BáNYA TITKA

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 209

Lebilincselő rejtélyek nyomába eredhet az, aki követi e könyv hőseit kalandjaik során. Vajon mit rejt a lezárt bánya, amelynek járatai az országhatáron is átnyúlnak? És vajon ki a mélyben kísértő, titokzatos Rém? Néhány gyerek rettenthetetlen bátorsággal veti bele magát a nyomozásba, amely meglepő fordulatokat és valódi veszélyeket tartogat számukra. És mint minden jó detektívregényben, a végső nagy leleplezés itt igazi meglepetésként éri az olvasót.

A könyv már foglalt!

Easy Readers / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
bemutatta nekem, hogy hogyan éltek az emberek egy 60-as évekbeli bányászfaluban a határnál. Teljesen váratlanul ért, amikor kiderült az igazság Gasch Lipótról és a halottnak hitt testvéréről. A történet végig nagyon változatos volt. Érdekesek voltak a Pöcök találmányait bemutató részek is (pl.: Kiabáló, Világító szerkentyű). Beleélhettem magam a szüleim gyerekkorának idejébe.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék főhős, mert nagyon jó barátai vannak, (például Pöcök) akik segítenének egy izgalmas nyomozásban. A napjai bámulatosan telnek, mivel sokat kóborol és lemászik egy igazi bányába. Mindig remek ötletei támadnak, amiket képes megvalósítani (megszervezi a határőrök hívását és Gasch Lipót elkapását). Kicsit érdekes volt, hogy a fejében egy Mesélő van, akitől néha ötleteket kap, de ez is inkább egy pozitív tulajdonság. Felelősségteljesen gondolkodik és mindig beismeri, ha hibázik.
Annak ajánlom, aki...
kíváncsi rá, hogy ebben a korban néhány kamasz fiú és egy lány hogyan old meg egy rejtélyt minden segítség nélkül. Akit az foglalkoztat, hogy milyenek a 60-as évek ifjúsági regényei. Akit érdekel, hogy egy elkényeztetett városi gyerek, Tivike hogyan illeszkedik be a vagány falusi gyerekek közé. Remek választás annak, aki szereti a vicces, ugyanakkor kalandos történeteket. A 10-12 éves fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlom.
Ne olvassa el, aki...
a mai modern korban játszódó történeteket kedveli. Nem fogják élvezni azok, akiket nem érdekel a kamaszok világa. Nem ajánlom annak, aki mindig hallgat a szüleire, mert ebben a könyvben sokszor áthágják a szabályokat. Innen is kiderül, hogy a felnőtteknek nem mindig van igazuk. :-) Nem javaslom azoknak sem, akik a nyomozással járó feszültségeket nem kedvelik, mert ezek sokszor előfordulnak a cselekményben.