Semmi

BóDIS KRISZTA: CARLO PáRIZSBAN

Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft.
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 216

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Ha azt olvassuk, hogy Párizs és Eiffel-torony, mi más jut eszünkbe, mint egy romantikus utazás a francia fővárosba, kiskocsmákkal és szépséges háztetőkkel. De itt, Magyarországon is van egy Párizs. Egy gettót hívnak így, ahol a villanyoszlop csúfneve az Eiffel-torony. Az ott lakó telepi fiúk, ha más mondja Párizsra, hogy gettó, ölre mennek vele. Itt él Carlo, azaz Farkas Károly, tizenöt éves srác két unokatestvérével és a keresztanyjával. Carlo ki akar törni ebből az életből, ahol ez a lakcíme: Kettes köz, négyes blokk, négyes ajtó. Barátjával, Frankyvel híres focisták szeretnének lenni, mert nagyon tudnak focizni, és azt is tudják, ez szinte az egyetlen kitörési lehetőségük. De Carlónak előbb fát kell szereznie az erdőből, hogy meg ne fagyjanak, és ezen az útján rendőrökbe botlik… Bódis Kriszta lebilincselő ifjúsági regénye nem egy múltbéli Magyarországon, hanem itt és most játszódik.

A könyv már foglalt!

Freaks / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
közelről megismertette velem a cigányok életét, és megmutatta, hogy köztük is szövődnek mély barátságok. Segítik egymást, fontosak a rokoni szálak, de nagyon nehéz változtatni azon, hogy bármit tesznek, ne legyenek előítéletek velük szemben. Bepillanthattam a mindennapi problémáikba, és kicsit a gondolkodásukba is. Nehéz életük van, nem cserélnék velük. Egyébként pedig szeretem a focit, ezért tetszett a focis vonal a regényben, bár erről kevés szó volt.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a főhős helyében, mert szomorú életük van, és az látszik, hogy ebből nehéz kitörni, ha nincs valaki, aki segíteni tud. Sokan lenézik őket, a rendőrök is csak azt látják, hogy bűnt követnek el, még akkor is, ha ez nem igaz. Ezen kívül még a cigányokon belül is van olyan, aki kihasználja a másikat, ezek az uzsorások, ők élősködnek a szegény cigányokon. Nem irigylem őket. De szerencsére van a regényben egy pap, aki segíti őket, nem fordul el tőlük.
Annak ajánlom, aki...
szereti a valóságos életről szóló történeteket, és a vicceket is, mert igaz, hogy a regény elég szomorú, de vannak benne néha jó viccek is. Ezen kívül néhány cigány szót is meg lehet ismerni, amiket egymás között használnak, a regény végén ezeket meg is lehet nézni. Nem unalmas a történet, elég olvasmányos, de inkább 12 év fölöttiek olvassák.
Ne olvassa el, aki...
azt hiszi, hogy Párizsról és Franciaországról fog olvasni, mert ez egy Párizs nevű cigány gettóról szól, tehát aki nem szereti a cigányok életéről szóló történeteket, csak a kalandos fantázia regényeket, az ne vegye ki ezt a regényt. Aki nem szeretne csúnya beszédet olvasni, az se olvassa el, mert elég sok trágár szó van benne. Érdemes betartani a korhatárt, nem ajánlom 12 év alatt semmiképpen!

Freaks / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Egy szomorú sorsú cigány fiú, Carlo kitörési próbálkozása a Párizs nevű gettóból bűnözőkkel, barátsággal, rendőrökkel, focival fűszerezve, a végén happy enddel.