Alkonyat

CHRISTOPHER PAOLINI: ERAGON

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 526

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

2003 őszén a New York Times sikerlistáján nagy szenzációt keltve az élre tört egy amerikai kamasz fiú fantasyregénye, amelyért azóta versengenek a világ könyvkiadói, és már készül a filmváltozata is, mégpedig részben Magyarországon, jövő nyárra ígérik a bemutatót. Miről szól a regény? Az árván maradt, apjáról mit sem tudó Eragont nagybátyja neveli egy eldugott faluban. A tizenöt éves fiú (éppen ennyi volt a szerző is, amikor elkezdte írni a könyvet) egy éjszaka, vadászat közben tükörsimára csiszolt, rejtélyes kék követ talál, amely utóbb sárkánytojásnak bizonyul, és egy kék sárkány kel ki belőle. Ezzel Eragon élete egy csapásra megváltozik. Mint a sárkány gazdája, a Lovasok rendjébe emelkedik. A legendás Sárkánylovasok előző nemzedéke elpusztult a gonosz és rettentő mágusi hatalommal bíró Galbatorix király elleni harcban. Most az egyszerű falusi sihederre hárul a feladat, hogy megszabadítsa országát a kegyetlen zsarnokságtól. Segítője Saphira, a nőnemű sárkány, akivel gondolatátvitel útján kommunikál, és Brom, a rejtélyes öregember, a múlt titkainak tudója, aki a varázsláshoz is ért. Hosszú út áll előtte, tele izgalmakkal és felfedezésekkel – egy olyan világban, amelyet Tolkien könyveiből ismerhetünk, de amely friss életre támad, új vonásokkal gyarapodik, és egy szeretni való fiatal hőssel ajándékoz meg bennünket a kitűnő kamasz, Christopher Paolini könyvében.

A könyv már foglalt!

Nyolcadikos viadalozók / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A műben sokféle hatás érheti az olvasót, sok nevettető mások szomorúak. Mindamellett a történet tökéletesen adagolja az információkat, így mind a 4 kötetre jut elég. Itt van még a "függő vég" is ami azt jelenti hogy nem zárja le a könyvet, inkább a további olvasást ösztönzi. Emellett pedig a főhős sem sérthetetlen, a végén igen komoly sebesülésre tesz szert.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Szívesen cserélnék a főhőssel, mert a sárkánya mindig vigyáz rá, nincs egyedül. A tulajdonságai is irigylésre méltók, (legalábbis egy részük) mivel a tanulás viszonylag könnyen megy neki, kitartó, és nagyon szerencsés.Nem lennék a helyében, mivel ő az utolsó a fajtájából, hatalmas felelősség nehezedik rá, bár ezt igen jól tűri. És a családja nagy része meghal, és ez sem mondható túl kellemesnek.
Annak ajánlom, aki...
A középkori történetek felé vonzódik, akit nem rettent el a könyvsorozat hossza, és hogyha a lezáratlan történet sem baj. Mindamellett akinek nem baj ha a főhős inkább üldözött, vagy nem zavarja, ha azt nagy veszteségek érik.
Ne olvassa el, aki...
Nem bírja az erőszakot, nem szereti ha egy kedvenc szereplőjét kiírják (meghal). Mindamellett aki nem szereti a középkori történeteket, vagy aki szereti egyszerre átlátni a történteket (például van olyan kérdés amit csak a 4. kötetben válaszol meg az író).

Nyolcadikos viadalozók / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Egyszerű parasztfiú sárkánytojást talál. Hosszú út után csatlakozik a vardenek nevű ellenálláshoz. Súlyos sebet szerez, majd egy idegen az elméje által beszél hozzá.