Családom és egyéb állatfajták

DRAGOMáN GYöRGY: MáGLYA

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 443

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

Mi történik, amikor egy ország felszabadul? Mindenki megkönnyebbül hirtelen, vagy cipeljük magunkkal a múltunk súlyát? A diktátort fejbe lőtték, rituálisan elégették az elnyomás kellékeit, de a titkokra nem derült fény, a régi reflexek pedig működnek tovább. Bármikor kitörhet újra az erőszak, mert a temetetlen múlt még fájdalmasan eleven. A tizenhárom éves Emma erős lány, tele kamaszos vadsággal. Egyszerre vesztette el az otthonát és a szüleit, de váratlanul felbukkanó nagyanyja magához veszi. Új életében mindennek tétje van: a gyásznak, a barátságnak és az első nagy szerelemnek, bármely pillanat magában hordja a katarzis lehetőségét. Emma a boszorkányos nagymamától tanulja meg a hétköznapok mágiáját és a sorsfordító szertartásokat, ám a saját ereje még ennél is nagyobb: ő talán képes nemet mondani a történelmi bűnre, és kilépni a soha-meg-nem-bocsátás véres örvényéből. A regény családtörténet és történelmi tabló egyszerre.

A könyv már foglalt!

Barackok!!! / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
kamaszoknak lett kitalálva. Nekem személyesen nagyon tetszettek a jelentek, amiket a könyv felidézett. Voltak siralomgerjesztő és szívbemarkoló momentumok. Igazán lenyűgöző, hogy egy magyar ember ilyen jó könyveket írjon, rég olvastam jó könyvet magyar írótól, aki a jelen korban él.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék. Nagyon depressziós érzete van az egésznek. A világ sötétségeire mutat rá inkább, mint pozitívumaira. Elvont az egész és az oldal nem jó értelmében. Emmának nehéz élete van.
Annak ajánlom, aki...
igazán gondolkodó és a könyv mélyére tud nyúlni. Aki igazán átérzi Emma eseményeit, és egyet tud vele érteni. Olvassa, aki igazán szereti az izgalmakat és nem az unalmas könyvekre bukik. Az lapozgassa, aki egy kicsit idősebb pl. 15-16-17 éves, szerintem ez a könyv inkább nekik szól, mint a kisebbeknek
Ne olvassa el, aki...
kiskorú, mint említettem. Nem ajánlom annak aki érzékeny szívű és bizonyos információkat nehezen dolgoz fel. Csak aki értelmileg felkészült egy ilyen világra az érett meg erre a feladatra, hogy elolvassa.