Semmi

ÉMILE AJAR: ELőTTEM AZ éLET

Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 300

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

Az 1975-ös Goncourt-díj tulajdonosát annyi titokzatosság és izgalom vonta szenzációdicsfénybe, amennyi talán még a francia irodalmi közvéleménynek is sok volt: Ajart senki se ismerte, jószerivel a tulajdon kiadója se, de még a Goncourt-díj bizottság se, mert a díjat át se vette. Műve második regénye volt, és a manapság megszokottan, sőt kötelezően rendhagyó francia regények rendjét is megtörően rendhagyó. Legalábbis első pillantásra. Mert valójában az Előttem az élet annak a népes regénycsaládnak a leszármazottja, amelynek tagjai lóval, törpével, vademberrel vagy marslakóval mondatnak el meghökkentő, bár mindennapos történeteket, friss szem és romlatlan erkölcsi érzék diktálta véleményeket a mindenkori jelenkorról. Ajar könyvében egy gyermek szól üde gyermeki éleslátással, koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással az őt körülvevő különös világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, szeretetről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
mert elgondolkodtatott, segített megérteni önmagamat és az életet. A helyszín és a történet érdekes volt, a karakterek pedig nagyon jól megformáltak. Életem egyik legjobb könyvélménye volt, még sokszor tervezem újraolvasni.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Bár Momó a regény során az átélt borzalmak miatt erősebb és tapasztaltabb lett, mégsem szeretném átélni mindazon szörnyűségeket amiket neki kellett. A Bellevillben átélt borzalmak nagy hatással voltak rám, az, hogy megismerhettem Momó életét pedig talán egy kicsit engem is jobb emberré tett, de egy könyvélményen túl nem szeretném a főhős életét élni.
Annak ajánlom, aki...
aki szert elgondolkodni az élet nagy kérdésein, mert ez a történet rengetek kérdést tett fel benne, és ezek közül néhányat meg is válaszolt, ám a legtöbbjén még ma is rágódom. Olvassa el az is, aki szert mások életéről részletes képet kapni, mert Momó múltját és jelenét megismerve meg tudhatjuk, hogy miért és kivé vált Momó.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki eseménydús regényt szeretne olvasni, mert a történetben többet olvashatunk a főhős gondolatairól és életéről, mint az adott pillanatban zajló eseményekről. Nem ajánlom továbbá annak, akit zavar az egyenes fogalmazás, a szókimondó történet, vagy az esetenként obszcén szóhasználat. Ne olvassa el az, aki vidám történetre vágyik, mert Momó élete nem valami felvillanyozó.

Éjfürt / kreatív feladatok