Családom és egyéb állatfajták

EVA IBBOTSON: VISSZA A FOLYóHOZ

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 272

Maia és kísérője, Miss Minton a hatalmas, dél-amerikai folyamon, az Amazonason hajóznak fel, egyre távolabb az általuk eddig ismert civilizációtól. Az árván maradt Maia félelemmel vegyes izgalommal várja, hogy megismerkedjen rokonaival, akikhez gyámja küldte őt, egy előkelő angol nevelőintézetből. Az egyelőre titok, hogy mi a valódi oka, hogy az igencsak fura küllemű és természetű Miss Minton miért vállalkozott a nagy utazásra. Maia félelmei beigazolódni látszanak, amikor megismeri nagybátyját és nagynénjét, akiknek mintha kissé agyára ment volna az őserdő-menti ültetvényes élet. Iker lányaik pedig végképp nem tűnnek hétköznapi gyerekeknek. Maia legvadabb álmaiban sem tudta elképzelni a kalandokat, melyek a trópusi folyam mentén várnak rá…

A könyv már foglalt!

Freaks / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
barátságról van benne szó, és kicsit izgalmas is, amikor Maia segít a barátjának, Finnek, hogy ne fogják el a magándetektívek, akik vissza akarják vinni az családjához. De kicsit unalmasak voltak azok a részek, amik az Amazonasról szóltak, és arról, hogyan tanult Maia a nevelőnőtől. Nem szeretem azokat a könyveket, amik főleg lányokról szólnak, magamtól nem választanék ilyen regényt.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a főhős helyében, mert sokat hajózik, amíg eljut a rokonokhoz, láthatja az Amazonast, indiánokat, és egy-két érdekes kalandban lesz része, amíg végül igazi otthonra talál. Az is jó, hogy lesz két jó barátja (fiúk!), de azért viszont nem lennék a helyében, mert árva, meghaltak a szülei, ismeretlen rokonoknál kell élnie, akik nem kedvelik, gonoszul bánnak vele, csak a pénze kell nekik, mert Maia elég gazdag.
Annak ajánlom, aki...
szereti a több mint száz éve játszódó történeteket, amikben a főhősnek nevelőnője van, aki a tanítója is. Aki szereti az árva gyerekek sorsáról szóló kicsit szomorú könyveket, annak is ajánlom, mert végig lehet kísérni Maia nem könnyű sorsát a gonosz rokonainál, akik elég rosszul bánnak vele. A regény szerintem hosszú, ezért aki szereti, ha egy történet sokáig tart, az is olvassa el!
Ne olvassa el, aki...
nem szereti az őserdő mentén játszódó történeteket, vagy azokat, amik főleg lányokról szólnak. Igaz, hogy van benne két fiú is (Finn és Clovis), de ez nekem akkor is inkább lányos könyv volt. Sok benne az angol név, emiatt kisebb gyerekeknek nem ajánlom, mert nehéz megérteni a történetet, ha mindig meg kell nézni, hogy ki kicsoda, és nem is ma játszódik, hanem több mint 100 évvel ezelőtt. Aki nem bír elolvasni egy vastag könyvet, az se vegye ki a könyvtárból.

Freaks / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Az árva Maia Londonból Brazíliába megy rokonokhoz egy nevelőnővel, lesz két fiú barátja, egy gonosz mostohacsaládja, néhány kalandja, és végül otthonra talál.