Négyen egy gatyában

FEKETE ISTVáN: TüSKEVáR

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 302

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Egy vakáció története elvenedik meg a regény lapjain, mégpedig egy olyan vakációé, amilyenről minden fiú álmodik. Két pesti diák -Tutajos és Bütyök – a Kis-Balaton sás- és nádrengetegében tölti a szünidőt, Matula Gergelyt, az öreg pákászt bízzák meg a fiúk nevelésével. Gergő bácsi, aki úgy ismeri a nádak, sások, tocsogók és tavak vadregényes vidékét, mint a tenyerét, szárnya alá veszi a városi gyerekeket, és kijáratja velük a természet és valóság nehéz, de sok örömet, igaz élményt tartogató nyári iskoláját. Halászat, vadászat, egy kis híján tragikus kimenetelű nyári vihar, a török időkbeli Tüskevár felfedezése, egy leheletfinoman bontakozó gyerekszerelem – csak úgy rohannak a napok. Mire a vakáció véget ér, a két fiút szinte kicserélték, búcsújuk a berektől fájó, de nem végleges: a téli szünidőben visszajönnek. A két fiú története az író Téli berek című regényében folytatódik.

A könyv már foglalt!

Betűaratók / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...egy őszinte barátság története. A könyvben megismerhetjük a Kis-Balaton természeti kincseit.Egy olyan korosztály nyári kalandjait-emlékeit ismerhetjük meg, akik ma szüleink-nagyszüleink.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék, mert nagyon klassz lehet így eltölteni egy nyarat. Egész nyáron azt csináltak a fiúk, amit akartak, közben az öreg Matulától megtanulhatták az önálló élet alapjait.
Annak ajánlom, aki...
...szereti a természetet. Aki szereti a kalandos nyári vakációk történetét. Aki szeretne egy igazi barátot, akár gyereket, akár felnőttet. Aki kíváncsi arra, hogyan lehet megélni a balatoni nádasban.
Ne olvassa el, aki...
...a nagyon pörgős történeteket kedveli. Ne olvassa az sem, akit nem érdekel a természet, nem szeret kirándulni, vagy természetbúvárkodni.Aki unalmasnak gondolja egy kábé 50 évvel ezelőtti vakáció történetét.

Betűaratók / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Bütyök és Tutajos 14 éves pesti fiúk és barátok.A nyári vakációt a Kis-Balaton mellett töltik az öreg Matula bácsi felügyeletével,aki megismerteti velük az életet a berekben.Kalandjaik során megtanulnak evezni,horgászni,főzni,vadászni és felelősséggel viseltetni maguk és a természet iránt.Az első szerelmet is átélhetik.