Micsoda társaság

GáRDONYI GéZA: A LáTHATATLAN EMBER

Kiadó: Allprint
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 379

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Mikor Zétát, a kis trák kamaszt Konstantinápoly piacán eladják rabszolgának, a világ már a hunok nevétől hangos. Aztán sok viszontagságon megy keresztül, míg végül Priszkosz rétor rabszolgája, tanítványa, barátja lesz. Művelt ifjúvá serdül, s mikor a félelemtől remegő császár küldöttséget meneszt Attilához, Priszkosz kísérőjeként ő is vele megy. Megismeri a hunok országát, elálmélkodik szokásaikon, életükön. Itt, Attila udvarában ejti foglyul a szerelem is. A fiatal rabszolga remény és kétségek között néz fel Emőkére. Ki akar tűnni, fel akar szabadulni, hogy egyenrangú legyen vele, s ezért a hunok oldalán részt vesz a katalaunumi csatában. Nem kíméli magát, de végül is meg kell értenie, hogy a lány Attilát szereti. Nem lehet megérteni az embereket – kesereg. „Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arca mögött van. Láthatatlan.”

A könyv már foglalt!

Nyolcadikos viadalozók / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Magával ragadott a történet, melyben a jelenetek jól egymásra épültek, kiköveztethetők egyes körülmények. Valamint a furcsa szöveg, amely egyszerre kezdet és végszó és így jól lezárhatja a befejezetlenül hagyott véget, a történet akár a valóságban is történhetett volna (mint ahogy egyes részei valóságosak is) ezalatt azt értem hogy nem minden szereplő sebezhetetlen és halhatatlan .
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Mert a jó tulajdonságain kívül az élete is nyugalmas (szerető feleség, közismertség: "könyvtárosa ő a császárnak és barátja a jeles Priszkosznak") sokat megélt, sok helyre eljutott. Nem lennék a helyében, mert ölt, lopott, csalt, hazudott, és még a pestist is elkapta.
Annak ajánlom, aki...
Szereti a középkori történeteket, érdekli a hunok vallási szokásai így a szertartások és rituálék, szereti a csatákat, akinek nem baj ha a főhős nem kelhet egybe szíve első választottjával, aki szereti a furcsa befejezéseket(az előszót utószónak is kell olvasni különben nem fejeződik be a történet rendesen).
Ne olvassa el, aki...
Nem szereti a túlságosan élénken leírt csatákat és sérüléseket (kilógó belek stb), akit zavarnak a szerelmes ömlengések, és a befejezetlen történet (kivéve hogyha az előszót utószónak is olvasod).

Nyolcadikos viadalozók / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Egy rabszolgafiú gazdát cserél, új gazdájával Atillához utaznak. A fiú elszökik a hunokhoz egy lány miatt. A végén meghal a szerelme.