Családom és egyéb állatfajták

HARPER LEE: NE BáNTSáTOK A FEKETERIGóT!

Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 412

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

A Ne bántsátok a feketerigót! írónőjét feltételezhetően nem kis mértékben ihlették személyes élményei regénye megírásakor. Ezt nemcsak abból a tényből következtethetjük, hogy a regény cselekménye Alabama államban játszódik le, ahol a szerző maga is született, hanem más életrajzi adatokból is. Mint az eseményeket elbeszélő regénybeli leánykának, az írónőnek is ügyvéd volt az édesapja. Harper Lee gyermek- és ifjúkorát szülőföldjén töltötte, ahol valóban realitás mindaz, amit regényében ábrázol, és ez a valóság vérlázító. A regénybeli alabamai kisvárosban ugyanis feltűnésszámba megy az olyan megnyilvánulás, amely a négerek legelemibb jogainak elismerését célozza, különcnek számít az olyan ember, aki síkra mer szállni a színesbőrűek érdekei mellett. A regény egyik legnagyobb érdeme éppen abban van, hogy sikerül erős érzelmi hozzáállást kiváltania az emberi egyenjogúság megvalósítását célző eszme mellett. Harper Lee a középiskola elvégzése után jogtudományt tanul. Egy évig Oxfordban diákoskodik ösztöndíjasként, aztán Alabamában folytatja tovább tanulmányait. Mint az egyetem folyóiratának szerkesztője, itt kerül először kapcsolatba az irodalommal. Tanulmányai befejezése után New Yorkba költözik, de nem folytat ügyvédi gyakorlatot, hanem különböző szerkesztőségekben dolgozik, sőt egy időben tisztviselői munkát vállal egy légiforgalmi társaságnál. A Ne bántsátok a feketerigót! 1960-ban jelent meg, a következő évben Pulitzer-díjjal tüntették ki. A regényt számos nyelvre lefordították, s talán nem érdektelen az sem, hogy a belőle készült film is hatalmas sikert aratott.

A könyv már foglalt!

Wings of fire / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni mert:Nagyon izgalmas volt és érdekes. Néha volt benne pár ijesztő rész de épp ezért volt érdekfeszítő. Engem Scout karaktere nagyon megfogott.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a könyv főszereplője mert: sok jalandot él át a testvérélvel és a barátjával és néha én is szeretnék ilyen életet élni. Mondjuk amikor a Reynolds házról van szó mindig kiráz a hideg...
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom aki: szereti az izgalmas könyveket és a mérhetetlenül sok izgalmat. Aki szereti a kicsit ijesztő könyvejet annak különösen ajánlom.
Ne olvassa el, aki...
Az ne olvassa el aki: nem szereti az izgalmas könyveket bár szerintem olyan ember nincs is. Aki egy kicsit félős annak a könyv elejét nem annyira ajánlom bár akkor nem is lenne értelme elolvasni...