Alkonyat

J. R. R. TOLKIEN: A GYűRűK URA

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 583

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében – vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde.

A könyv már foglalt!

Betűaratók / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...nagyon izgalmas volt és nagyon érdekes volt az a külön világ, amit Tolkien elképzelt. A szereplők jelleme is nagyon érdekes volt, a kedvencem Gandalf, a varázsló volt, mert mindentudó, titokzatos és mindig életben tartja a reményt, de csak pont annyira, hogy a szereplők ne bízzák el magukat.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
...lennék, mert sok az izgalom és érdekel ez a fantáziavilág. Szívesen megnézném a könyvben szereplő helyeket (pl.: Völgyzugoly, Mória),népeket és lényeket. Kipróbálnám az ilyenfajta kalandokat, de csak akkor, ha biztosan túlélném!
Annak ajánlom, aki...
...szereti az izgalmakat és a kalandos történeteket, ugyanakkor szívesen olvas tájleírást és kedveli a több szálon futó, bonyolult cselekményt. Annak ajánlom, aki szereti a folytatásos történeteket, mert önmagában a trilógia első része nem teljes, csak a másik két résszel együtt érthető meg igazán.
Ne olvassa el, aki...
...nem szereti a fantasztikus lényekről, szörnyekről szóló történeteket, aki nem szereti a hosszú könyveket és a bonyolultabb regényeket. Annak sem ajánlom, aki nem szereti a több részből álló könyveket.

Betűaratók / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Mesevilágban járunk.Békeidő van,de Középföldét Sauron,a gonosz nagyúr feltámadása fenygeti.Zsákos Frodó,1 hobbit a megyéből,aki Gandalf,a varázsló megbízásából a hatalom gyűrűjével elindul Mordorba,a Végzet hegyéhez,hogy megsemmisítse azt. Útközben szövetségesekre is talál,akik segítik küldetését:Aragorn(kósza),Legolas(tünde),Gimli(törp)és Boromir(Gondor trónörököse)a barátai lesznek és ők együtt alkotják a Gyűrű Szövetségét.Sok kalandot és viszontagságot élnek meg,a végén Bor.meghal.