Micsoda társaság

JAMES FENIMORE COOPER: AZ UTOLSó MOHIKáN

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 227

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Cooper könyveiért több mint száz éve lelkesedik az ifjúság. Generációkat bûvölt el kalandosságával, hiteles természetével, örökéletû romantikájával. Az utolsó mohikán abban az idõben játszódik, amikor az angol és a francia gyarmatosítók elkeseredett harcot vívtak egymással Észak-Amerika birtokáért, az indián törzsek pedig részben a franciák, részben az angolok szövetségeseivé lettek, miközben saját területük egyre zsugorodott. Történetünkben Munro alezredes leányai egy angol katonatiszt kíséretében az õserdõn keresztül apjukhoz igyekeznek a William Henry-erdõbe. Vezetõjük egy irokéz indián, aki az angolok szolgálatában áll, noha törzse a franciák szövetségese. Magua, az irokéz, tévútra csalja õket, mert gyûlöli az alezredest. Szerencsére találkoznak Sólyomszemmel, aki két mohikán barátja társaságában arra vadászik. Az izgalmas történet folyamán a tábornok két lánya két ízben is indián fogságba esik. Hõsi halált hal az ifjú mohikán, akivel kivész a mohikánok nemes indián törzs.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert a regény izgalmasan és fondorlatosan vezette a cselekményét. A helyszínek kellő gyakorisággal váltakoztak, a szereplők hol többet, hol kevesebbet cselekedtek, de nem unatkoztattak - legfeljebb csak akkor, amikor (számomra, mai generáció tagjaként) kicsit elnyúlt egy-egy leírás. Nem sűrűn esett meg, hogy ne tudtam volna miről van szó, mivel az író többször is utalt egy-egy korábbi eseményre. A karakterek változatosak és szerintem kor- és származáshűek voltak.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mivel én nem tudnék olyan jól helytállni az életveszélyes helyzetekben, mint ők és valószínűleg rosszul döntenék. Bár ha én lennék a főhős a regényben, akkor végülis az író engem is olyan bátornak alkotott volna meg, mint őt, tehát bátor lennék. Jó is lenne olyan hősiesnek lenni és olyannyira szeretni valakit, mint a tábornok az egyik leányt, vagy a család egymást. Összefoglalva tehát: ha én is olyan bátor lennék, akkor főhős is lennék.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki eredetileg is szereti az indiános könyveket és érdekli az akkori világ, amikor a franciák az angolokkal és az indiánokkal küzdöttek a területekért. Annak is ajánlom, aki kedveli a cselekményben az izgalmakat, de nem unja el magát egy-egy leírással összefutva sem. És legfőképpen annak ajánlom, akinek van elég ideje olvasni. ...Viccet félretéve pedig az ne hagyja ki semmiképp, aki egyszerre hétköznapi és új történetre vágyik, megismerve valamelyest az akkoriakat. És nem fog kifé
Ne olvassa el, aki...
Az semmiképp se olvassa el, aki az indiánok (vagy bármi egyéb) révén varázslatosat, esetleg vicceset vár. Annak sem ajánlom, aki nagyon helyesírás-tudó, mert nagyon nagyon kevés, de annál zavaróbb hiba volt benne (összesen talán három vagy öt?). Végezetül pedig az kerülje el mindenképpen, aki igazán a mindennapokba kíván belesni, úgymint egy törzs élete vagy több tipikus ütközet.

Éjfürt / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Minden akkor kezdődik, amikor az Új világban Alice és Cora Heyward tábornokkal elindul meglátogatni az apját... azonban útjukat menekülés, veszély és több indián törzs tagja, valamint barátok is szegélyezik. Ám a veszélyek a család találkozásánál közel sem érnek véget.