Most akkor járunk?

JANE AUSTEN: BüSZKESéG éS BALíTéLET

Kiadó: Lazi
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 336

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Szerelmek és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, és amikor Mr. Bingely váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Ám egy Lydiával kapcsolatos családi válsághelyzet hamarosan ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit… Eredeti hangú, máig modern, magával ragadó történet, melyben magunkra ismerhetünk.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Nagyon jó Jane Austin stílusa, szinte olvastatta magát a történet, és észre sem vettem, hogy a mennyit haladtam vele. A karakterek egyediek és jól felépítettek - oké, néhol úgy éreztem, hogy erről-arról most nem jól akar nyilatkozni és ez annyira nem jött be, de ez ritka volt. Jó volt, hogy megismerhettük az akkori Anglia egy kis részletét és tisztázhattuk magunkban, hogy akkor sem volt ám olyan unalmas az élet, mint gondolnánk sokszor.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék, ó, de mennyire! Hogy Mr. Darcynek is és Elizabethnek is le kell küzdenie egy-egy negatív tulajdonságát, ezáltal változniuk kell, felettébb izgalmas, de akár a többiek szerepét is elvállalnám. Jó, persze nem biztos, hogy mindenkiét, de általánosságban véve igen. Kíváncsi vagyok, milyen lehet a korabeli Angliában az élet, ennyi az indok.
Annak ajánlom, aki...
Elsősorban lányoknak - bár nagyobb, idősebb fiúknak is akár - mivel előtérben van benne a szerelem, romantikusabb lelkek biztosan élvezni fogják. Ne viszolyogjunk attól, hogy régi a könyv, tényleg nagy élvezet mindmáig. Annak ajánlom még, aki számára nem kell minden lapon történnie valami nagy eseménynek, tehát a kicsit lassabb folyású, vagy kevéssé adrenalin-töltött regények is tudnak kellő izgatottságot nyújtani.
Ne olvassa el, aki...
Aki hatalmas fordulatokat vár minden bekezdésben, vagy vért és halált vadászik. Az se olvassa el, aki fiatalabb fiúból van még, vagy csak úgy egyáltalán valamiért nem kedveli a romantikus regényeket. Varázslat sincs benne sok, a világ is természetesen a miénk, de nem a jelenben játszódik, nem is a jövőben, tehát akik nem rajonganak a múltban történő könyvekért, azok sem élveznék annyira.