13-as körzet

JEAN WEBSTER: KEDVES ELLENSéGEM!

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 260

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Mi nehezebb? Száztizenhárom árva gondját viselni, egy árvaházat eligazgatni minden szakmai tapasztalat nélkül – avagy puhára főzni, mosolyra fakasztani egy mogorva, goromba, ámde tiszteletre méltó skót orvost? Nos, ennek csak Sallie McBride, e „kétfrontos” küzdelem szenvedő alanya a megmondhatója. Szerencsére kudarcairól, győzelmeiről rendszeresen tájékoztatja legjobb barátnőjét, Judyt, az immár révbe ért egykori árvaházi növendéket. A kismama címmel is megjelent.

A könyv már foglalt!

Freaks / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
örültem, hogy sikerült végigolvasnom, pedig az első 20 oldal után szívesen letettem volna. Először nem tetszett, hogy alig van benne párbeszéd, az egész Sallie leveleiből áll. Az elején többször meg kellett nézni, hogy ki kicsoda (pl. a címzésben az orvos néha Ellenség, néha dr. MacRae, néha pedig Sandy), ez zavaró volt. Viszont tetszett, hogy viccesen ír az árvaházi eseményekről, pedig az egész szomorú, mert az árváknak nehéz jó családot találni, sőt még az épület is leég.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a helyében, mert unalmas lehet árvaházban dolgozni, ritkán tud elmenni, és sokat vitatkozik emberekkel a gyerekek miatt. Azért sem lennék a helyében, mert néha olyan családokkal találkozik, akik csak azért akarnak gyereket maguknak, mert munkásra van szükségük (pl. cselédre). Az sem tetszene, ha olyan könyveket kellene olvasnom mint amiket ajánl neki az orvos, a címük is érthetetlen. De a végén mégis jól alakul az élete, mert a leégett árvaház újjáépül, és még új vőlegénye is lesz.
Annak ajánlom, aki...
elolvas egy könyvet akkor is, ha az eleje unalmas és kicsit érthetetlen, mert a végére tetszeni fog. Ha valaki szeret leveleket olvasni, és szereti az olyan történeteket, amiben nincsenek párbeszédek, sőt aki szereti a régies módon írt regényeket, az is olvassa el. Ebben a könyvben nem az a legfontosabb, hogy mikor történik valami, hanem inkább az, hogy milyen események történnek az árvaházban, ezért aki szereti az ilyen könyveket, az is elolvashatja. De szerintem inkább lányoknak való könyv.
Ne olvassa el, aki...
izgalmas kalandokra vágyik, mert ez nem arról szól. Annak sem tetszene, aki nem szereti a szomorú történeteket, mert bár néhol vicces, de nem túl vidám, ahogy az életük zajlik. Annak sem ajánlom, aki a mai történeteket szereti, mert ez kb. 100 éve íródott, régies, néha érthetetlen szavakkal. Az se olvassa, aki nem szereti, ha egy nő nyavalyog, mert Sallie folyton panaszkodik, ott akarja hagyni a munkáját, pedig végig szívesen csinálja. Én inkább 13-14 év felettieknek ajánlom a könyvet.