13-as körzet

JEANETTE WINTERSON: GUBANCROM

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 303

Az egész világot időtornádók sújtják. A legelső a londoni Tower hídon csapott le, és egy egész iskolabuszt tüntetett el. A tornádók megzavarják az idő folyását, nyomukban feltűnik a régóta kihalt mamutfaj egy példánya, az égből pedig több évszázados tárgyak potyognak. Silver, a rejtelmes körülmények között árvaságra jutott tinédzser szomorúan tengeti életét zsarnok gyámja mellett, mígnem a nagynéni különös alkut köt egy baljós idegennel. Az ellene szövetkező felnőtteknek az a meggyőződésük, hogy a lányka tudja, hová rejtették néhai szülei azt a középkori időmérőt, amely nem csupán a perceket, de az egész föld évezredes jövőjét is megmutatja. Megkezdődik tehát az élet-halál harc a titokzatos óráért, azaz a világ fölötti hatalomért. Silvernek és különös szövetségeseinek az időben előre utazva, egy távoli csillagrendszerben kell megvívniuk küzdelmüket azért, hogy a föld jelenét megmenthessék.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Bár a fogalmazás néha kicsit furcsa volt és nem mindig volt reális az, amiről az író írt - pl. szerintem egy kisgyerek nem tudná így fenntartani magát - kárpótolt ezért a részéért. Izgalmas volt az alapötlet, hogy mi van akkor, ha egyszer csak az idő elkezd megállni, meg visszafelé menni, vagy időnként felgyorsulni. Tetszett, hogy elég hamar kiderült, Silvernek fontos szerepe lesz az eseményekben, de mégsem derült ki olyan hamar, hogy pontosan miben is vesz részt.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem hiszem, hogy lennék az ő helyében, mert biztosan nem tudtam volna úgy "felnevelni magam" - vagy ahogy ő mondaná: "felneveltetni magam a házzal". Egészen biztos nem ment volna. Ezen kívül Rokabye néni biztosan kikészített volna. de ha mégis megértem volna azt a kort, mint Silver, akkor sem bírtam volna az izgalmakat, amik történtek vele, nem lettem volna olyan leleményes, mint ő. Szóval ahhoz, hogy valaki az ő helyében "lehessen" szerintem kellőképpen talpraesettnek kell lennie.
Annak ajánlom, aki...
Aki szereti az izgalmakat és azokat a 'fantasykat', amelyekben inkább varázslatos tárgyakon, mintsem varázslatos teremtményeken van a hangsúly. Az is élvezni fogja a könyvet, aki szerint izgalmas, ha egy fiatalabb főszereplő által ismerjük meg a könyv világát. Aki pedig rajong a hatalmas kalandokért és az időutazásért, az szeretni fogja.
Ne olvassa el, aki...
Aki a felnőttebb karaktereket kedveli. Az sem fogja élvezni annyira, aki mindenféle különleges képességre, boszorkányokra, trollokra, vagy más szóval a "középkori fantasy" világára vágyik. Az sem fogja kimondottan élvezni, aki csak az ideje eltöltése végett olvasná, nem igazán akar figyelni a történésekre, mert itt azért jóval több dolog történik a semminél; meg hát itt kevésbé a belső vívódásokon van a hangsúly, nagy szerepet kap benne az akció is.