Pop, csajok, satöbbi

JEAN-JACQUES SEMPé · RENé GOSCINNY: A KIS NICOLAS

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 1985
Oldalszám: 119

Ami nekünk magyaroknak a Tanár úr kérem, az a franciáknak A kis Nicolas. A történetsorozat elbeszélője-hőse meg a haverjai kisiskolások, és kalandjaik nem a századforduló táján estek meg. Az igazi humoron nem fog az idő; az igazi gyermekirodalom mindenkinek és mindenkihez szól, óvodástól öregig.

A könyv már foglalt!

Easy Readers / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
sokszor óriási poénok voltak a történetekben, a végük mindig váratlanul alakult és ezek nagyot emeltek a történet színvonalán. Mindegyik karakternek volt egy saját, egyedi egyénisége és emiatt sokkal közelebb kerültek az olvasóhoz, azzal a hatással, mintha valós emberek lennének. A történetek, vagy a helyzetek, amelyekbe a szereplők kerültek, mindennapiak voltak ugyan, de nem közhelyesek, általában pont amiatt, mert egy kisfiú meséli el a történetet, aki teljesen szókimondó, és nincsenek titkai.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a főhős helyében, mert jó barátai vannak, és sosem unatkozik, de néha csinál egy-két buta dolgot, mint a szivarozás, vagy az iskolából való ellógás, amik negatívumok lehetnek. Tetszett az is, hogy a barátaival mindig kijárnak a grundra, ahol van egy régi autóroncs, amivel jól szoktak szórakozni, ezenkívül pedig itt szoktak mindenféle mást is játszani. Nicolas szülei jól kijönnek egymással, ami jó, csak az a baj, hogy néha összevesznek.
Annak ajánlom, aki...
Akit megfognak az egyszerű, rövid, de még inkább viccesebb, mindennapi történetek. Akinek nincs sok ideje az olvasásra, mert itt a történetek nem olyan hosszúak, mégis megnevettetik az embert. Szeretné meglátni egy kisfiú szemszögéből az iskolát, más gyerekeket, a szülőket, és még sok mást, amiket ez a könyv gyermeki őszinteséggel mutat be.
Ne olvassa el, aki...
azt szereti, ha az egész könyvben egy egész történet van, ahol bonyolultabbak a dolgok és minden komoly felnőttséggel van közölve. A legendákat és a képzelet szülte történeteket kedveli. Ezenkívül, ha valaki egy napjainkban játszódó történetet szeretne, annak sem ajánlatos, mert Nicolas az 1960-as évek táján él.

Easy Readers / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Miért eszik folyton Alceste, a kövér haver? Miért olyan hülye Agnan? Miért vág mindenkit orrba Eudes? Mindez kiderül Nicolas bölcs és humoros megfigyeléseiből.