13-as körzet

JOY ADAMSON: OROSZLáNHűSéG

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 120

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

A szerző férje, aki Kenya egy északi tartományában vadászati főfelügyelő, egy napon – félig önvédelemből és kényszerből, félig talán véletlenségből – lelövi a három alig néhány napos oroszlánkölykök anyját. A kölyköket felkutatja, és magához veszi. A két nagyobbat néhány hónapi nevelés után állatkertbe küldik. A harmadikat, a legkisebbet és leggyengébbet, Elzát, a házaspár felneveli. A kis oroszlánnal egész addigi életrendjük átalakul: mindenüvé viszik magukkal, hivatalos vadászútjaikra, szabadságuk idején a tengerhez… Az idő múlásával a kis oroszlán természetesen kifejlett, tökéletes példánnyá növekszik. Mit tegyenek vele? Bár eredetileg Elzát is állatkertbe szánták, mégis úgy döntöttek, hogy Afrikában tartják. A vadon ugyan rendszerint elpusztítja az emberi környezetben felnövekedett ragadozót, de Elza félig-meddig mégiscsak természetes környezetében nevelődött… A vadászati főfelügyelő és felesége nekivág a szokatlan kísérletnek: „visszavadítani” neveltjüket, s nem utolsó sorban „férjhez adni” őt… s mindezt, a kedves epizódok sorozatát, a nagy és izgató kísérletet annyi bájjal közvetíti az írónő (aki pedig nem hivatásos tollforgató), hogy valóban nem tudjuk letenni ezt a változatos és színes írást, amelynek végén a hűséges Elzát és körülötte forgolódó embereket, fehéreket és feketéket, egyaránt.

A könyv már foglalt!

A 12. körzet / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Nagyon érdekes volt olvasni, mert az író nagyon jól érzékeltette velünk a táj szépségét, de a veszedelmeit is, amiket egy apró oroszlánnak kell túlélnie pótmamájával és apjával.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Egyik jelentősebb főhős Joy, Elzának a pótmamája, aki felneveli a kis oroszlánt. Szívesen lennék a helyében, mert nagyon szeretem az állatokat és az érdekes vidékeket, de nem mindig lennék például, amikor rengeteg mérföldet kell sétálnia a forró, izzasztó melegben.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki nagyon szereti az állatokat és Kenya csodálatos, de egyben gyönyörű és érdekes helyeit.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki nem szereti az állatokat és azoknak a szokásairól szóló történetet.