13-as körzet

KATHERINE PATERSON: A NAGY GILLY HOPKINS

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2002
Oldalszám: 189

Nagy-e a nagyképű Gilly Hopkins? Milyen is istenigazában ez az elképesztően pökhendi lány? Gilly a cápamosolyú,a 300 wattos mosolyú, a ferde-politikus mosolyú…Gilly amint rémisztő pillantásai közül megereszt egy Drakula-Magilla-Gorilla keveréket..aki elemel száz dollárt és titokban San Franciscóba készül….Gilly aki mindenkit kiborít, holott „csak” egy simogatásra vár. Az USA legelterjedtebb ifjúsági irodalmi díjával a Newbery Medallal kitüntetett regény.

A könyv már foglalt!

Easy Readers / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Galadriel Hopkins, egy amerikai kislány életének egy fordulatos szakaszát követhettem nyomon. Mint a könyvből kiderült, keresztnevét a Gyűrűk Ura című műben található királyné mintájára kapta, ami viselkedésére is utal. A történet elején mindent ő akar irányítani. Mivel a szerző Japánban látogatott lelkészségeket, a hit megjelent a történetben Gilly nevelőanyjánál, Mrs. Trotternél, vagy a szomszéd Mr. Randolph-on keresztül. Ez Gilly-re is hatással van, így a jó irányba tereli.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék főhős, mivel Gilly-t még csecsemőkorában elhagyta az anyukája, és mindig másik nevelőszülőkhöz küldik. Sokan félnek tőle, kerülik és nincsenek barátai. Rossz döntéseket hoz, ezen kívül lop, hazudik és elutasítja a külső segítséget. Ott találja meg az igazi otthonát, ahol nem is számít rá, de egy meggondolatlan döntése miatt, azt is lecseréli. Sosem teljesedik be az, amit az anyjáról és a kettejük közös életéről elképzelt. Nem az igazi családjánál találta meg a helyét.
Annak ajánlom, aki...
kedveli az elgondolkodtató, mégis megható történeteket. Kíváncsi rá, hogyan változik meg egy szerencsétlen sorsú kislány élete és lelkivilága. Meg szerette volna tudni, hogy milyen egy amerikai nevelőszülőnél az élet. Tanulságos történet, arról, hogy mennyire megváltoztathatja egy ember életét, ha teljesen elfogadják olyannak, amilyen és nem akarják megváltoztatni. Inkább 10-12 éves lányoknak való.
Ne olvassa el, aki...
azt szereti, ha a történeteknek boldog végük van, mert itt a cselekménynek nincs olyan befejezése, amire csak úgy rá lehetne fogni, hogy jó vagy rossz. A regényben van néhány érzelmesebb, meghatóbb rész is. Így nem ajánlható annak, aki ezeket kerülni szeretné. A történet vége nyitva maradt és bizonytalanságot okozott az olvasóban. Ezáltal az, hogy Gilly-nek milyen élete lesz, teljesen ránk van bízva.