Alkonyat

LAKATOS ISTVáN: ÓRAVERZUM 1.

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 256

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Óraverzum. Ősi, gigászi gépezet, fogaskerekek hajtotta, mechanikus naprendszer. Mirkó, Seon királyának fia többnyire magányosan múlatja idejét a Fellegvár titkos folyosóin csatangolva. Egyetlen barátja a szórakozott, ám talpraesett nagynénje, Szaffi, aki szabadidejében hihetetlen masinákat bütykölget. A hétköznapok azonban izgalmasabbá válnak, amikor gőzhajók jelennek meg Seon egén. Szerte az Óraverzumból sereglenek a bolygóra, hogy megtekintsék az évszázad látványosságát, a légfelléreknek nevezett óriási lények vonulását. A betegeskedő Mirkót a felfordulás elől nagynénje egy szedett-vedett komédiás társulat rozzant hajóján a Holdra küldi, a nagyapjához – csakhogy a bolygót mozgató szerkezettel valami nincs rendjén, így könnyen lehet, hogy ami izgalmas kalandnak indult, lidércnyomássá változhat. Lakatos István, Az Év Gyermekkönyve díjat nyert Dobozváros szerzője ezúttal is bebizonyítja, hogy fantáziája kimeríthetetlen. Második regénye egyaránt szól gyerekhez és felnőtthöz, mesél családról, kiüresedett emberi kapcsolatokról, eltemetett titkokról – mindezt sziporkázó humorral és sok-sok kalanddal.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...a főszereplő egy kisfiú, a cselekményben azonban olyan dolgok is megtörténnek, amelyek még engem is megráznának, pedig majdnem kétszer olyan idős vagyok, mint ő. Így szerintem néhány dolog sokkal tragikusabban hat - nem mintha egy világmegrengető drámáról beszélnék, pusztán ha nem is a felszínre kenve, de ott vannak a szomorú események. Ezt leszámítva azonban nevetni is lehet rajta, egészen vicces tud lenni egy-egy helyen, valamint felettébb érdekes maga a könyv. Az univerzum nagyon kreatív!
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
...nem igazán lennék. Úgy értem nagyon csodálatos a világ, de sajnos... nem akarom lelőni a történet részleteit, de a felnőtt főszereplőket - úgymint Szaffit, vagy akár a királyt - is előkerítik néha a keserű emlékek. Mirkó pedig nem kapja meg azt a figyelmet, amit megkaphatna, bár ez nem egészen minden. És persze mondhatnánk, hogy no de hát egyikünk élete sem fenékig tejfel, ez így is van, de az ottani problémákkal - még ha nem is olyan nagyok, mint amilyennek most mutatom őket - én nem bírnék
Annak ajánlom, aki...
Aki kíváncsi egy teljesen új, logikusan, de legalábbis biztosa követhetően felépített univerzumra, új lényekre, világképre. Aki szeret egy könyvön egyszerre nevetni és szomorkodni néha, egészen biztos, hogy élvezné. Valamint akik szívesen megismernék a világot - többek között - egy fiatal fiú szemszögéből is. És természetesen azoknak, akiknek legyenek bármilyen magasak a fenntartásaik, akik oda vannak az izgalomért és a rejtélyes kérdésekért.
Ne olvassa el, aki...
...aki csak és kizárólag nevetni akar rajta, vagy lágy szórakozásra, esetleg pont az ellenkezőjére: kőkemény tragédiákra vágyik. Ne olvassa el, aki szeret mindent azonnal megtudni, vagy aki nem szereti az új, író által megalkotott - akármily részletes - világokat. Azok sem élveznék annyira, akik kifejezetten (olyan?) fantasyt keresnek, ahol a főszereplő különleges képességekkel bír. A romantika kedvelői sem itt fogják szerintem kiélni a vágyaikat, de hát kinek mi és hogy.

Éjfürt / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Mirkó a király fia, bár leginkább nagynénje és a komornyik törődi. A légfellérek - különleges lények - még különlegesebb vonulásakor a Holdra küldik őt a nagapjához. Plusz még a Seon, Mirkó otthona, bolygóműve is kezd itt-ott elromlani.