13-as körzet

LJUDMILA ULICKAJA: TöRTéNETEK áLLATOKRóL éS EMBEREKRőL

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 75

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Egy Magányos Egér, egy Ignáciusz nevű macska, Zellő, a csikó, Antverpen, a veréb és még sokan mások bukkannak föl Ulickaja mesés történeteiben. A népszerű orosz írónő a gyerekeknek is ugyanúgy mesél, mint a felnőtteknek: komolyan, de játékos fantáziával, lebilincselően, sok szeretettel.

A könyv már foglalt!

Betűaratók / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...a három történet főszereplői nem emberek, hanem állatok és növények. Nagyon szépek az elbeszélések a barátságról, egymás megsegítéséről. Tetszett, hogy a szereplők nem hétköznapiak, emberi tulajdonságaik vannak, de mindegyikőjük más jellemű. Furcsa, szokatlan a történetmesélés, képtelenek a helyszínek, de ez teszi érdekessé. Tetszettek benne az illusztrációk és a szereplők szintén nem hétköznapi nevei.Az egész könyvre talán ez illik a legjobban: nem szokványos, hanem különleges.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Ez attól függ, hogy melyik történetről van szó a háromból. Az első történetben nem lennék szívesen a magányos egér helyében, mert nem lehet jó érzés elveszíteni mindent. A második történetben lennék főhős, mert szeretem a fagyit és a kakasos nyalókát és megnézném, hogy milyen egy cirkusz élete belülről. A harmadik történetben egyik szereplő helyében sem lennék szívesen, mert mindhármuk sorsa nagyon nehéz.
Annak ajánlom, aki...
...szereti a kicsit szürreális, néha sötét hangulatú, szokatlan történeteket, illetve meséket. Annak is ajánlom, aki szereti az állatokról szóló könyveket. Aki szívesen olvas elgondolkodtató történeteket az élet dolgairól, főként a barátságról. Aki szereti a rövid, gyorsan elolvasható könyveket. Aki kedveli a különleges nyelvezetű és nem megszokott képekkel díszített könyveket.
Ne olvassa el, aki...
....kifejezetten a vidám, könnyű olvasmányokat szereti. Aki a hagyományos, klasszikus meséket részesíti előnyben. Az se olvassa el, aki kifejezetten a hosszú regényeket kedveli. Aki csak a kalandos, izgalmas storykat, vagy fantasy-kat szereti. Akit nem érdekelnek az élet mélyebb dolgai és gondolatai. Az se olvassa el, aki nyitva hagyott végű történeteket szereti.

Betűaratók / kreatív feladatok