Pop, csajok, satöbbi

LJUDMILA ULICKAJA: TöRTéNETEK GYEREKEKRőL éS FELNőTTEKRőL

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 53

A gyerekeknek hirtelen felnőttként kell viselkedniük, miközben a felnőttek meglepően gyerekesek néha. Nem véletlen, hogy Ljudmila Ulickaja meséi úgy szólnak a gyerekekhez, hogy közben a felnőtteknek is van mit mondaniuk. Bár orosz vidéken járunk, a saját gyerekkori félelmeinkre és reményeinkre is ráismerhetünk ezekben a történetekben, amelyekben mindig érdemes várni a hétköznapi csodákra. A népszerű írónak, Ljudmila Ulickajának – a Történetek állatokról és emberekről után – ez a második magyarul olvasható mesegyűjteménye. A hat történet hátterében felsejlik a negyvenes-ötvenes évek Szovjetuniójának szegényes, városias környezete. A megejtő történetek mégis kortól és helytől független módon vallanak a gyerekkor törékeny szorongásairól és szépségeiről, miközben a mesélésben mindig ott az emberség és az együttérzés hangja. Ulickaja meséit Lakatos István – a Dobozváros szerzője – rajzai kísérik.

A könyv már foglalt!

Betűaratók / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Mesés történetek régi gyerekek és felnőttek életéről. Nem egy modern könyv, de megvan a maga szépsége. Különösen nevelő jellegű egy két történet.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Ebben a könyvben több mese külön-külön van. Tehát nincsen kifejezetten egy főhős. Minden mesében gyerekek vannak az előtérben, de én azért nem lennék a helyükben mert abban a korban még igen szegényes körülmények között éltek.
Annak ajánlom, aki...
Nem fél a szöveg kissé nehezen olvashatóságától, ez főként a furcsa nevek miatt van. Aki szeret tanulni abból amit elolvas. Aki szeret a régi emberek életéről olvasni, de meseszerűen. Szerintem ezt a könyvet olvashatja egy édesanya a gyrmekének esti mese gyanánt is.
Ne olvassa el, aki...
Rossz szövegértésből. Aki nem szeret pepecselni egy-egy nehezen kiejthető névvel. Aki nem főként meséket szeret olvasni.

Betűaratók / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: ez a könyv sok kis meséről szól, melyek igen tanulságosak.Ami nekem a legjobban tetszett ezek közül az a szög című mese.Egy Szer Józsa nevű fiúról szól akit a szülei elküldték falura.Az édesapja elkísérte oda. Ő nem ismert senkit csak az apja ölelkezett a családtagokkal. A fészerben szögekre bukkant, elkezdte őket a küszöbbe verni, de nem csinálta jól, ezért a dédnagyapa megtanította a barkácsolásra. Nyár végén egy koporsót csináltak, ám a fiú nem sejtette hogy azt a dédnagyapa magának csinálja.