Négyen egy gatyában

LOIS LOWRY: AZ EMLéKEK őRE

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 236

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

A 12 éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát… Az ifjúsági regény sajátos hangulata, cselekményének feszültsége a gyermek és felnőtt olvasót egyaránt fogva tartja. Az emlékek őre kivételes lehetőséget kínál a továbbgondolásra, arra, hogy szülők és gyerekek, tanárok és tanítványok elbeszélgessenek az élet nagy kérdéseiről.

A könyv már foglalt!

Pontosan pontatlanok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
belecsöppenhettem egy másik világba, hogy ott hogyan élik a mindennapjaikat az emberek, mik a szokásaik, mit is szeretnek tevékenykedni.Érdekes elképzelni és ezáltal átélni a lehetetlent,a mai valósággal ellentétes dimenziót.Elgondolkodtató,hogy érzelmek nélkül lehet e élni,de ettől is jó az ilyen és ehhez hasonló témájú ill. tartalmú olvasmány.Fantáziám továbbszőtte a történetet,remélem ti is így lesztek vele miután elolvassátok.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék főhős,mert az érzelmek nélküli világ és lét értéktelenné és érdektelen "gépekké"alakítaná át az emberiséget.Ezáltal nem láthatnánk a körülöttünk levő reális valóságot.Például a minket ért kudarcok nem tudnának belőlünk építő erőt kiváltani,az öröm mosolyt,a bánat könnyeket.
Annak ajánlom, aki...
szeret egy másik világról,más szemszögből vizsgálódni elmélkedni,gondolkodni.Ajánlom,mert megtanít értékelni az egyszerűnek akár monotonnak tűnő szürke hétköznapokat,a mindennapos tanulást.A nevetés a kedves mosoly akár egy idegentől milyen fontos az emberek életében,fontos számomra ha olykor a nevetéstől kicsordul a könnyünk.Mert ez a mi életünk és ilyen a földi ember élete ez így van rendjén .
Ne olvassa el, aki...
nem tudja az érzelmek nagyságát értelmezni, hogy érezni milyen nagy felelősséggel is jár.Az érzelmeink kinyilvánítása fontos.Fontos hogy tudassuk a szűkebb- környezetünkkel ,hogy éppen" sugárzunk" vagy ellenkezőleg negatív hullámokat bocsájtunk ki.Akinek ezen érzelmek jelentéktelennek tűnnek ne olvassa el !

Pontosan pontatlanok / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: A történetünk főszereplője Jonas, aki egy látszólag tökéletes világban él. A társadalomban az emberek családegységekre vannak bontva. Ezen családegységeknél teljes a harmónia. Az emberek mindent úgy csinálnak ahogy az náluk megszokott. Ám Jonas egy egészen egyedi feladatot kap....