Semmi

LOIS LOWRY: SZáMLáLD MEG A CSILLAGOKAT

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2002
Oldalszám: 141

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Nos, bátor vagy-e kicsi lány? – kérdi Henrik bácsi 10 éves unokahúgát. 1943-at írunk. Annemarie Johansen élete sajátos elegye a hétköznapi otthoni és iskolai életnek, az élelmiszerhiánynak és a náci katonák állandó jelenlétének. A bátorságról a kislány úgy gondolja, az a mesebeli páncélos lovagok erénye, az ő életében nem sok szerepe lehet. Amikor a német megszállók elkezdik a dániai zsidók összegyűjtését, Johansenék befogadják Annemarie legjobb barátnőjét, Ellen Rosent, s ettől kezdve a külvilág felé ő is a család tagja lesz. Ellennek és Annemarienak nagy lélekjelenlétre van szüksége, amikor a késő éjszaka a házba érkező náci tiszt az iránt érdeklődik, miért nem szőke Ellen is, mit a testvérei. A könyv olvasói -a főhős kislány nézőpontjából- megismerik a dániai ellenállást, azt a bravúrt, ahogyan csaknem a teljes zsidó lakosságot -mintegy 7000 embert- csónakokon, kis hajókon átmenekítik Svédországba. Lois Lowry története arra emlékeztet, hogy a háború és a terror idején is létezhet büszkeség és emberi tartás.

A könyv már foglalt!

Félvér Hercegnők / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Megismerhetjük, hogy hogyan éltek régen az emberek. Nem egészen 100 éve, amikor még nem volt ilyen fejlett a világ és nagy volt a különbség ember és ember között. Érdekes, hogy egy kislány, hogyan vélekedett erről az akkori időkben.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék, mert ki akarna abban az időben élni, amikor, ha egy kicsit is másmilyen vagy akkor halálra vagy ítélve. Azért se lennék, mert egy ilyen világban senki se szeretett volna élni. Nem tudok arra okot írni, amiért a regényben lennék főszereplő, mert nem szeretnék így élni, ahogy Annamarie-k vagy Ellen-ék éltek.
Annak ajánlom, aki...
Szereti a történelemmel kapcsolatos regényeket. Ha akar olvasni egy régen játszódó regény történetét. Ha kedveled Lois Lowry könyveit akkor is ajánlom, de az se baj, ha még nem olvastál tőle könyvet, mert akkor is tetszeni fog.
Ne olvassa el, aki...
Nem szereti a régi világ elnyomásait idéző könyveket. Aki nem szeret és nem is akar olvasni. Nem szeteti a történelemhez kapcsolódó regényeket.

Félvér Hercegnők / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Johansen-éknek és Rosen-éknek sikerül eljutniuk a biztonságot nyújtó Svédországba? Vagy még több szörnyűség lesz?