Röhög az egész osztály

MARCELLO D'ORTA: ÉN, REMéLJüK, MEGúSZOM

Kiadó: Európa
A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

A kisdiáknak vannak gondolatai. Mindenféle gondolatai, okosak meg képtelenek. A maga kis világában többnyire a helyükön vannak. A kisdiáknak van szeme. Úgy lát vele, ahogy neki kell. Füle is van, azt hallja vele, amire szüksége van. De mi történik, ha gondolkodása, látása, hallása kénytelen a felnőttek világához igazodni? Egyszerre minden kisiklik, eltorzul, kilódul a helyéből. A kisdiákkal az iskolában dolgozatot íratnak. A dolgozat címe a felnőttek eszéhez igazodik. A kisdiák meg mondja a magáét. Próbálja összecsirizelni törmelékismereteit. Nem azt mondja, amit kell, hanem, amit tud. A nagyok világa meg a kicsik világa egymásba tolakszik. S ez ellenállhatatlanul humoros. Karinthy tudta ezt: zseniális hamisítványt írt a Tanár úr kérem-ben. Ebben a könyvben igazi dolgozatok vannak. Nápoly környéki gyerekek írták. Náluk különbet Karinthy se tudott. De kificamodott mondataik, kancsal látásuk, meghökkentő igazmondásuk nemcsak viharos jókedvre derítik az olvasót. Be kell látnia, az együgyű fejekben valami romlatlan bölcsesség is fészkel.

A könyv már foglalt!

Betűaratók / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Rendkívül humoros történetek vannak benne. Egy diák szemszögéből írja le a világot. Érdekes a világlátása, mert jól láttatja, hogy körülöttünk nem minden tökéletes. Leírja a rossz dolgokat is, de nem pesszimista.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék főhős, mert annak alapján, ahogy leírja a környezetet, nem szeretnék Nápoly környékén lakni. Elhanyagoltnak, piszkosnak írja le a dél-olasz várost. A főhőst nem ismerjük meg igazán, csak a gondolatait olvashatjuk.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki szereti a humoros történeteket. Annak is jó, aki nem kedveli a hosszú regényeket, mert a rövid történeteket külön-külön is lehet olvasni. Sok benne a nyelvi humor (helyesírási hibák), fura megfogalmazás.Annak is ajánlom, aki kíváncsi a nápolyi diákok életére.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki nem szeret nevetni és csak a komoly sztorikat kedveli. Nyelvtan tanároknak sem ajánlom (az előző pontban leírtak miatt :o)). Ne olvassa el, aki csak a nagyregényeket, izgalmas krimiket, vagy fantasykat szereti.

Betűaratók / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Az író évekig tanítóskodott Nápolyban. Ezt a könyvet tanítványai dolgozataiból állította össze. Gyűjteményében változatos dolgozatcímek alatt, helyesírási hibáktól hemzsegő írásművek olvashatók. A sok humor mellett megismerjük a nápolyi gyerekek sorsát,családját,mindennapjait.Tanulságos olvasmány.