Négyen egy gatyában

MARK TWAIN: TOM SAWYER KALANDJAI

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 237

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Mark Twain 1835-ben Samuel Langhorne Clemens néven látta meg a napvilágot Missouriban. Volt nyomdász, hajókormányos a Mississippin és hírlaptudósító is. Sok könyvet írt, de igazából csak a gyerekkönyvei maradandóak; így a Tom Sawyer kalandjai, a Huckleberry Finn, a Koldus és királyfi és az Egy jenki Arthur király udvarában. Szerb Antal a gyermekkönyv Shakespeare-jének nevezi Mark Twaint, s nem véletlenül: a Tom Sawyer kalandjai, ez az 1876-ban írt regény mindmáig friss és élvezetes. Az igazi klasszikusokon nem fog az idő. A regényt remekművé teszi az a gyermeki, mulatságos világkép, ami felnőtt érzelmeink, szerelmeink, vágyaink, önsajnálatunk groteszk és kedves mása. A gyerekek, akik még nem olvasták, bizonyára élvezni fogják a sajátos humorral megírt kalandokat és csínyeket, ám szüleik is bele- beleolvashatnak, fölidézve ifjúságukat.

A könyv már foglalt!

A 12. körzet / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Nagyon izgalmas könyv volt egy fiúról,akit Tomnak hívnak.Társaival mindig a bajt keresték.Egyik nap hárman elszöktek,hogy kalózok lehessenek.Ám később meggondolták magukat és Tom hazament aggódó anyjához,aki mindig ideges volt miatta. Néhány hét múlva barátnőjével egy barlangban ragadtak étel és víz nélkül.De kiszöktek és a keresett kincset is megtalálták.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a főhős helyében,mert nincs sok barátja,és soha nem hisznek neki.Mindig lóg az iskolából és mégis azt akarja,hogy ő legyen mindenben az első,így sok gyereket átvert már.Testvérével folyton összevesztek,elárulták egymást.
Annak ajánlom, aki...
Szereti az izgalmas,kincskeresős történeteket.Elmúlt már 8 éves 15 év alatt van.Az olvassa el,aki gyorsan olvas,hamar ugrik át új fejezetre,mert csak úgy izgalmas.Inkább fiúknak ajánlom(kincskeresés,verekedés...).
Ne olvassa el, aki...
Inkább a lányos könyveket szereti,ami vidám,vicces.Ez egy szomorú történet hisz sok a szegény,hátrányos helyzetű ember.Néhány gyerek árva is,mint például Tom barátja,Huckleberry Finn.

A 12. körzet / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Ez a könyv egy fiúról szól,aki mindig a bajt keresi,mert nem nagyon foglalkoznak vele.Egyszer barátaival kalózkodás közben megláttak egy gyilkosságot.Később Tom tanúskodott a tettes ellen.(A gonosz,)Indián Joe,bosszút akart állni,de nem sikerült,mert a barlangba rejtett kincsét Tom,(aki éppen barátnőjével bent ragadt)megtalálta.Később Joe is meghalt.