Röhög az egész osztály

MáRTON KLáRA: TESSéK ENGEM ELRABOLNI!

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 1975
Oldalszám: 225

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Az ember szeretetre vágyik. Ha kis ember, ha gyerek, szülői szeretetre. Nincs ennél természetesebb és a szívet inkább szorongató vágy. Misi – Márton Klára regényének apátlan, anyátlan hőse – maga néz ki magának szülőket, az ő ablakukba csempészi oda névtelen levelét: „Tessék engem elrabolni!” Mintha bombát tett volna oda, akkora felfordulás lesz belőle. Kilendül helyéből a világ a gyerekre vágyó házaspárban is, és benne is. Mert hogy ő írta a levelet, nem, az szégyen volna, azt nem lehet soha elárulni. Ennyiben nyomozás, bűn nélküli krimi a regény története. Nyomozás, hogy ki a tettes, kit kellene elrabolni, és másfelől nyomozás a gyereklélek mélységeiben. Mégpedig teljességgel gyerekek számára valóan, mert minden egyes „feltárása” magától érthetően igaz, s ugyanakkor mélyen megérinthető is. Márton Klára a gyerekek szeretetvágyáról tud valami szívszorítóan és mélységesen igazat. És egy drámai történet boldogító föloldása során juttatja el olvasóit ehhez az igazsághoz. Az irodalmi rangú, megkapó regényből 1980-ban tévéfilm is készült. Fordítását több nyelven kiadták.

A könyv már foglalt!

A varázslóárnyvadász... / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A történet elbűvölő és szeretni való, és az író a gyerekhez szólóan írja a történetet. Ráadásul a főszereplő, Misi fantáziálása színessé teszi a regényt.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Egy nehéz kérdés, ugyanis a főszereplőnk árva így nem mondhatnám, hogy szívesen lennék a helyében, viszont mégis fantasztikus dolog történik vele a regény végén így inkább csak annyiban maradnék, hogy ha árva lennék nagyon szívesen lennék a helyében.
Annak ajánlom, aki...
...szereti az egyszerű, aranyos és rövid történeteket, régies írásmóddal fűszerezve.
Ne olvassa el, aki...
...elsősorban hosszabb könyveket szeret olvasni, rengeteg eseménnyel és bonyolultabb eseménysorral.

A varázslóárnyvadász... / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Minidig is kíváncsi voltál hogyan is működik egy örökbe fogadás? Ha ebből a könyvből akarod megtudni, rossz helyen keresgélsz, mert ez az örökbefogadás teljesen rendhagyó. Hányszor történhet meg az, hogy a gyerek választ szülőket!?