Négyen egy gatyában

MOHáS LíVIA: KöLYKöK A JúDáSFA ALATT

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 1988
Oldalszám: 281

A bozontos kert sarkában áll a lila fürtös júdásfa. Ez alatt szeretnek a kölykök tanyázni: Orsolya, Moncsi meg négy fiúpajtásuk. Hanem az a nyár – és ez a könyv – tele van kalanddal. Kirabolják a közeli kápolnát – a kölykök a kincsrablók nyomába erednek, és ketten közülük a rablók fogságába is esnek. Fürdenek és csónakáznak a Niké-tó vizén – rájuk tör a vihar, egyikük majd megfullad, másikuk életmentővé válik hirtelen. Régészek érkeznek a faluba – hőseink csatlakoznak hozzájuk, s az ásatások eredménye: titkos alagút és honfoglalás kori sír. A kölykök táncolni tanulnak egymástól, és közben föl-föllobban a kamaszszerelem. A szertelen Moncsi ezen a nyáron megtanul komoly könyvet is olvasni s elmélyülni Mozart zenéjében. Az ismert pszichológus-írónő, több ismeretterjesztő sikerkönyv szerzője az ifjúsági prózairodalom berkeibe tett kirándulása során sem tagadja meg korábbi önmagát: különös hangulatú regénye nemcsak kalandokat tartalmaz, hanem igényes lélekrajzokat is.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Bár nem napjainkban játszódik, egyáltalán nem érződik rajta az, hogy régi lenne. A főhősök problémái lehetségesek és valósak, mégsem sablonos a történet, ugyanis a nagyobb kalandokra elég kicsi az esély, hogy megtörténjenek velünk. De azért van rá lehetőség, és emellett mindennapi dolgokról is szól a könyv. Izgalmas volt, nem taglalt túl sokáig unalmas dolgokat, mindig ugrott az újabb és újabb eseményekre. Talán kicsit túl sokat volt idézve egy másik műből, ami inkább felnőttes írás.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Szívesen lennék főhős a regényben, többek között azért, mert nagyon jó barátjai és ismerősei egymásnak, igazán jó hangulat és kedv uralkodik közöttük. Emellett nagyon izgalmas lehet faluban élni, aminek a környékén ráadásul erdő és még tó is van. Azért viszont nem szívesen lennék benne bármelyik főhős, mivel a hat gyerek közül kettejüknek nagyon sokat betegeskedik az édesanyja, amit nem szeretnék.
Annak ajánlom, aki...
Aki szereti az élet mindennapos jeleneteit, a kamaszok kalandjait izgalmas köntösben viszontlátni a papíron. Valamint akinek tetszik az, ha az események egészségesen gyorsan pörögnek, de néha lelassul egy kicsit elmélkedni. Az is élvezheti, aki egy könyv olvasása alatt szeret egy másik művel is komolyabban megismerkedni (ez a mondat majd az olvasásakor fog világossá válni...)
Ne olvassa el, aki...
Aki kifejezetten szerelmes regényt keres, annak nem ajánlom, ugyanis ez nem áll a középpontban. Varázslat sincs benne, ezért akit nem vonz a teljesen a mi világunkban játszódó történetszál, az is inkább várjon vele. Valamint az 1970-es/80-as években játszódhat (erre nincs leírás, csak utalás benne) ráadásul Magyarországon, tehát aki a jövő-fikciók és külföldi helyszínek szerelmese, nem biztos, hogy kedvelni fogja a könyvet, ahogyan az sem, aki nem szereti a más könyvekből vett idézeteket.

Éjfürt / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: A történet Moncsi, nővére és barátaik "a kölykök" egy nyarát mutatja be. Sok kalandot élnek át, kettőjüket elrabolják, találkoznak egy folyton lefulladó autóval járó újságíróval és megtapasztalják az első kamasz-szerelmet is.