13-as körzet

PETER MCFARLANE: IRáNY A VADON

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 150

A Gammon Ausztrál Nemzeti Park ideális hely a kecskéknek. No meg egy olyan különös fiúnak, akinek valójában Martin a neve, de mindenki csak Mekk mesternek hívja. Ő ugyanis mindenek fölött rajong a kecskékért. Amikor a gyerekcsapat a természettudós és kutató, Howie vezetésével felfedező kirándulást tesz e vadregényes tájon, Mekk mesternek nyoma vész. A fiú felkutatására induló társainak nem várt veszélyekkel kell szembenézniük. Kalandokban bővelkedő útjuk során azonban valóságos közösséggé forrnak össze, és megtanulják értékelni Martint is, aki annyira más, mint ők…

A könyv már foglalt!

Freaks / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
izgalmas volt a történet. Nem az volt az izgalmas, hogy kirándulni mentek a Gammon Ausztrál Nemzeti Parkba, hanem hogy még Martint is magukkal vitték, akinek a viselkedése nem látható előre, mert autista. Kalandos volt, hogy menet közben pont Martin tűnt el, és keresés közben a barátai egy szakadékba estek, sőt egy éjszakát ott is kellett maradniuk. Igazi fordulat volt, hogy Martin volt az, akinek a segítségével menekült meg Matt. Igazi barátságról szól a könyv, a baj hozza őket össze Martinnal.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Jack helyében nem lennék, mert egy autista gyerekkel kell rivalizálnia (apukája többet foglalkozik Martinnal mint vele). Howie, az apuka helyében sem lennék, mert nehéz lehet bánni egy autista gyerekkel, aki mindig náluk lóg a kedvenc kecskés filmje miatt. Martin helyében sem lennék, mert nem szeretnék autista lenni, nehéz lehet az életük, hogy nincs sok fogalma a világról, bár a történet végére javul az állapota, kezdi érzékelni a körülötte lévő világot, a könyv végén már elköszön a barátaitól.
Annak ajánlom, aki...
kíváncsi arra, hogy egy autista gyerek hogy viselkedik, miért nehéz vele barátkozni. Aki szereti az Ausztráliáról szóló könyveket, vagy azokat a történeteket, amikben állatokról is van szó, az is elolvashatja. Mindenkinek ajánlom, mert tanulságos volt, és meg lehet belőle ismerni egy súlyosabb autista viselkedését, akinek vannak furcsa dolgai. Pl. sokszor megnéz egy kecskés videójelenetet, és századjára is ugyanúgy nevet rajta, mint elsőnek, vagy amikor hiába szólnak hozzá, nem tudni, érti-e.
Ne olvassa el, aki...
nem szereti a veszélyes kalandokról szóló könyveket, mert szerintem életveszélyes volt, amit a gyerekek csináltak, amikor letértek az útról, és az is, amikor Martin keresése közben a szakadékba kerültek, sőt Matt lábára még egy szikladarab is rázuhant. Ne olvassák kisebb gyerekek (10 év alattiak), mert nem értenék a történetet és Martin autista viselkedését. Az se vegye a kezébe, aki a vidám történeteket szereti, mert igaz, hogy vannak vidám részek benne, de inkább elgondolkodtató a könyv.