13-as körzet

PETőCZ ANDRáS: EGYKOR VOLT HáZIBARáTAINK

Kiadó: Magyar Könyvklub
Kiadás éve: 2002
Oldalszám: 200

Petőcz András „családregénye” lazán összefüggő események sorozata. Állandó szereplői – Irma, a nagylány, akivel „mindig történik valami”, Anya és Apa, akik hátteret és biztonságot jelentenek a gyerekek számára, valamint Toncsi, a kisfiú, aki a család barátairól mesél nekünk – igencsak különlegesek, mert nem öregszenek: a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek „hősei” tűnnek fel ennek a könyvnek a lapjain, de a család ugyanaz marad, a gyerekek nem nőnek fel, és a „dolgok”, ahogy azt a kötet mottója is ígére, „elképesztően változatlanok”. Megjelenik itt, többek között, Géza, a nagy utazó, aki vegetáriánus létére felzabálja a vasárnapi paprikás csirkét, Lajos bácsi, a festőművész, aki egész életét egy monumentális május 1-jei kép elkészítésének szenteli, és Irén néni, aki van már olyan bölcs, hogy tudja az alapigazságot, miszerint „finggal nem lehet kést köszörülni”.

A könyv már foglalt!

Pontosan pontatlanok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert rengeteg karaktert ismerhettünk meg, Toncsi, a kisfiú elmesélései alapján. Érdekes történeket olvashattunk, amik a mai világot is tükrözték. A karakterek is mintha egy kicsit az "embertípusokat" mutatták volna be. Emiatt izgalmasabb lett az egész nekem. A szemszög is érdekesebb volt,hiszen egy kisfiú mesélt nekünk,akinek teljesen más meglátásai lehettek a világról.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a főhős helyében, mert az egész családja nagyon kedves, szívesen élnék velük együtt. A család barátai is érdekes emberek lehettek, őket is szívesen megismerném. Nem lennék a főhős helyében, mert ebből a rengeteg karakterből voltak akik számomra nem szimpatikusak, illetve ijesztőek voltak. Igazából a szereplőkről Toncsival általában megegyezett a véleményem, néha voltak eltérések. Átlagosan lennék a helyében, de nm hosszú ideig.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki szereti olvasni az olyan könyveket, ahol egy fiatalabb főszereplő szemszögéből ismerjük meg a történetet. Annak is tetszeni fog, aki sok karaktert szeretne egy történetben megismerni. Az is szeretni fogja, aki szereti a nevettető és szórakoztató könyveket. Nekem például kiemelkedően tetszett Irma, a nővér karaktere, nagyon érdekes volt. Szerintem sok mindenkinek tetszene.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa e, aki nem szereti a könnyedebb, sokszereplős könyveket. Engem például nem mindig tudott lekötni, volt hogy valami mást olvastam helyette, mert nem nagyon volt hangulatom hozzá. Az se olvassa el, aki inkább valami fantasysabbat, izgalmasabbat szeretne olvasni. A felnőtt olvasóknak könnyebb lesz olvasni, nekik szerintem max. 2 napba telik a könyv elolvasása. Férfinak, nőnek egyaránt ajánlom.