13-as körzet

ROBERT FRANKLIN LESLIE: A MEDVéK éS éN

Kiadó: Gondolat
Kiadás éve: 1979
Oldalszám: 277

Egy fiatal aranyásó Kanadában, a végeláthatatlan erdőségekben, távol minden civilizációtól, aranyat mos a folyók hordalékából. Magányos élete közben három, néhány hónapos kis medveboccsal találkozik. A kis baribálok (amerikai feketemedvék) anyját egy vadász leterítette, s a magukra maradt kis állatok a fiatal aranyásóban vélték megtalálni védelmezőjüket, gondozójukat. A könyv tehát nem olyan medvebocsokról szól, amelyeket az ember vett magához, hanem olyan kis állatokról, amelyek maguk csatlakoztak az emberhez. A fiatal aranyásó csak egy nagy tál mézes kukoricakását tett az alá a fenyő alá, amelyre a bocsok felkapaszkodtak. Azok pedig ettől kezdve önszántukból csatlakoztak hozzá, hűséges kutyaként követték kunyhójába. A könyv további 14 fejezete a legfontosabb események köré csoportosítva meséli el a kis feketemedvék sorsának alakulását az elkövetkező két évben. A „pótmama” – Joy Adamsonhoz hasonlóan – tudatos tervszerűséggel úgy irányította életüket, hogy felnövekedvén képesek legyenek beilleszkedni természetes környezetükbe, az északi rengetegek életébe. És éppen ez adja meg a könyv varázsát, amely valóságos tárháza az állattani érdekességeknek. A három kis bocs felnevelésének történetéből megismerhetjük a magasabb rendű állatok viselkedését meghatározó öröklött, vele született és az egyedi élet folyamán elsajátított (megtanult) viselkedési sémák egymásba szövődésének jelentőségét – a feketemedve etológiáját az egyedfejlődés tükrében. A könyv stílusa könnyed, a szerző előadásmódja élvezetes olvasmánnyá varázsolja a tudományos tényadatokat.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Mert sokat tanultam a természetről és az állatokról. Szeretem a medvéket és jó érzés volt egy kicsit közelebb kerülni hozzájuk a regényen keresztül.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a regényben főhős,ert jó lenne ilyen szoros kapvsolatot ápolni a bocsokkal. Azt kívánom bárcsak én is úgy ismerném a természetet, mint a főhös és én is ilyen közeal kerülhetnék az állatokhoz.
Annak ajánlom, aki...
Aki szereti az állazokat és a természetet. Továbbá annak, akit érdekelnek a medvék. Olvassa el az is, akiszeretnek többet megtudni az erdőkről, mert ezekről nagyon somat megtudhatunk a könyvből.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, akit zavar a lassú cselekmény, vagy a sok és részletes tájleírás. Az se olassa el, aki nem érdeklődik az állatok és a természet íránt, mert a könyv nagyrészt erről szól.