13-as körzet

SEITA PARKKOLA: PáRA

Kiadó: Cerkabella
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 375

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Párát Felhőkarcolóként emlegetik. Egyik nyáron hirtelen megnyúlik, csupa keszekusza comb és kar, hosszú végtagú különc lesz belőle. Mögötte marad a barbizás és legjobb barátnője akiből, most Pára legfőbb ellensége válik. A város közepén egy aranytól és egzotikus illatoktól lüktető áruház emelkedik, ennek csábító világa adja a helyszínt Bestia tizenharmadik szülinapjához. Pára rádöbben, hogy a buli vendégéből egyik műsorszámává vált, és miközben a vendégek elől bujkál, találkozik egy Puma nevű sápadt fiúval, aki a titokzatos Gyógyítót keresi. Az utcákon felügyelő, örökké tizenhárom éves katonák tudják, hol találni rá. Seita Parkkola a Finnországban ritka mágikus realizmus zsánerében ír. Parkkola előző regényét, a Viimát (2006) Finlandia Junior-díjra jelölték, kiadási jogait az Egyesült Államokban is megvásárolták.

A könyv már foglalt!

Betűaratók / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A fordítás nagyon jól sikerült és szerintem ennek is köszönhető a jó gördülékeny olvasás. A történet a 13 éves Páráról szól aki hirtelen megnyúlt és ezért csúfolják. A legjobb barátnője is ellene fordul, sőt ő lesz a legnagyobb ellensége. Megismerkedik Pára egy Puma nevű fiúval aki nem tud az áruházon kívül élni. Egy este a volt barátnője szülinapjára elhívják, de itt nyilvánosan megalázzák. Szerintem jó volt mert hozzám hasonló korú gyerekekről szól és ezek az én problémáim is lehetnek.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Egyáltalán nem lennék, mert a főszereplőt csúfolják kiközösítik. A családja is szegény, fiú ruhákba öltöztetik mert olyan nagy. Új cipőt nem kap, ezért a régit szigetelőszalagba tekerte és úgy jár iskolába. Nehéz sorsa, a sok lelki szenvedés, sérülés miatt nem lennék Pára helyében.
Annak ajánlom, aki...
Kedveli az olyan könyveket ahol az események nem pörögnek hanem lassan csordogálnak. Aki az életdrámákat komor szomorú történeteket szereti. Aki szeretné megtudni milyen gondokkal járhat az élete kamaszkorban. Aki szeretné megtudni, hogy a fiának milyen gondjai lehetnek. Aki szívesen olvas nem mindennapi, különleges látásmódú történeteket.
Ne olvassa el, aki...
Az izgalmas pörgős könyveket szereti. Aki romantikus vagy erőszakos könyvekre specializálódott. Aki szeret nevetni a könyveken. Aki nem szereti az elgondolkodtató történeteket. Kamaszkor alatt nem ajánlom olvasásra, mert nem fogja érteni.