13-as körzet

STéPHANIE: SAVANYú UBORKA CSOKOLáDéVAL

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 237

Stéphanie 13 éves; van egy bizalmasa: Garfunkel, a macskája, nem kevés temperamentuma, jó néhány problémája – például rossz osztályzatai a suliban, vagy szülei rendszeres nézeteltérései –; furcsa ízlése, hiszen kedvence a savanyú uborkás-csokoládés szendvics; zavarbaejtően pontos képe a felnőttek világáról, s nem utolsó sorban utánozhatatlan stílusa és írói vénája. Mindezek folytán naplója nagyszerű olvasmány és példa nélküli dokumentum a kamaszok világáról, amelyet bizonyára nemcsak a tinédzserek, hanem szüleik is elolvasnak. A könyv eredeti szövege iskolai füzetlapokon látott napvilágot, amelyet egy francia kislány írt tele, majd titokban eljuttatott egy kiadóhoz, aki felismerte tehetségét. Így született ez a nagy sikert aratott naplóregény.

A könyv már foglalt!

Pontosan pontatlanok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert teljesen át tudtam érezni, a főszereplő lány, Stéphanie gondjait és örömeit. Rengeteg elgondolkodtató gondolatmenet található benne, amire egy 14 éves lánytól nem számítanánk. Érdekes karakterekkel ismerkedhettünk meg, személyes kedvencem Garfunkel, a macska. Azt is még nagyon szerettem ebben a könyvben, hogy ez nem egy megszokott, klisékkel teli naplóregény, nem volt happy-end a végén, csak éppen teljesen reális és érhető volt.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a főhős helyében ,mert rengeteg érdekes emberrel találkozhatnék, mellesleg a történet Franciaországban játszódik, és én személy szerint, biztos ha Stéphanie lennék, elmennék Párizsba alaposan körbenézni! Azért is lennék a főszereplő, mert kíváncsi vagyok mindenre, amit ő átélt! Talán azért nem lennék a főszereplő, mert a lány elmondása szerint a osztályában elviselhetetlenek a fiúk és pár lány osztálytársa is. Őket nem szeretném megismerni!
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki szereti a naplóregényeket, és szeretne belebújni egy 14 éves kamaszlány életébe. Annak is tetszene, aki szereti, a kicsit különc, de ettől még rettentően érdekes karaktereket. Az is szeretni fogja, aki szereti a spontán kialakuló helyzeteket, és a stoppolással történő utazásokat. Szerintem rengeteg fajta stílusú és személyiségű embert megfogná ez a kedves kis történet.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki nem szereti a kamaszok zavaros, kiszámíthatatlan életét. Továbbá az se, aki nem szereti a kissé elgondolkodtatóbb történeteket, és inkább valami másfajtát olvasna. Viszont szeretném megköszönni a Kapitóliumnak, hogy lehetőséget adtak arra, hogy elolvassam ezt a könyvet! :)